Wrong Turn 2: Dead End (2007)

Regie: Joe Lynch | 93 minuten | horror | Acteurs: Erica Leerhsen, Henry Rollins, Texas Battle, Daniella Alonso, Steve Braun, Aleksa Palladino, Matthew Currie Holmes, Crystal Lowe, Kimberly Caldwell, Wayne Robson, Ken Kirzinger, Ashlea Earl, Clint Carleton, Rorelee Tio, Jeff Scrutton. Cedroc De Souza, John Stewart, Bro Gilbert, Patton Oswalt

Dat was even schrikken voor fans van ‘American Idols’-sterretje Kimberly Caldwell. Bemachtigt ze een filmrolletje, legt ze al na luttele minuten het loodje. Zonder al te veel te verklappen; de weinige inhoud die popsterren van haar kaliber doorgaans hebben, ligt al snel op straat. Haar dood zet gelijk de toon voor de rest van ‘Wrong Turn 2′. De special effects-afdeling was kenbaar erg in z’n nopjes met de nagemaakte ingewanden, want we zien ze geregeld voorbij vliegen (maar waar is het bloed?). Na het goed ontvangen eerste deel kon een sequel niet uitblijven. ‘Wrong Turn 2: Dead End’ verscheen niet in de bios, maar belandde rechtstreeks op dvd. Dit bracht voor de makers het voordeel met zich mee dat ze zich flink konden uitleven wat gruwelijkheden betreft, waar dan ook dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

De premisse: een (schijnbaar) verlaten bos in West Virginia, een meute hillbilly-mutanten en een tv-crew die met een clubje jongeren de pilot opneemt voor reality-show ‘Ultimate Survivalist: The Apocalypse’. Origineel? Nee. Vermakelijk? Jazeker! Filmmakers in dit genre begaan nogal eens de fout de materie veel te serieus te nemen. Hier gebeurt dit gelukkig niet. Een treffend voorbeeld is de rol van Henry Rollins (oud-zanger van punkrockband Black Flag) als ex-marinier Dale die de tv-show presenteert. Zodra de kannibalen opduiken ontpopt hij zich tot een pseudo-Rambo. Helaas blijken zijn vleesetende vijanden taaier dan de Vietcong destijds. Na de veelbelovende openingsscène zakt de spanning wat weg door de obligate opzet van het verhaal. Wij als kijker doen zelf niet mee aan ‘Ultimate Survivalist’, dus in de uitleg van de spelregels mocht wel wat worden geknipt. Een kwartier verder duiken de deelnemers dan toch het bos in en kan de film echt op gang komen. Onder de deelnemers van het programma bevinden zich: de atleet, de lolbroek, het sletterige type, het stoere militaire type en het gekwelde meisje met een dramatisch verleden. Voor diepgaande personages is duidelijk geen ruimte gemaakt. Veel sympathie roepen ze dan ook niet op, maar een horrorfilm als deze is eigenlijk niet compleet zonder een paar foute stereotypes.Een aantal van de acteurs en actrices deed eerder ervaring op in horrorsequels zoals ‘The Hills Have Eyes 2′, ‘The Ring 2′ en ‘Final Destination 3′. Een goede leerschool was dit niet; aan de acteerprestaties kan nog wel wat bijgespijkerd worden. Maar ook dat moet de kijker in dit genre vaak voor lief nemen.

‘Wrong Turn 2: Dead End’ moet het vooral hebben van de rondrennende hillbilly-freaks. Net als in de voorganger zetten zij hun primitieve wapentuig weer in om af te rekenen met die dekselse indringers. Dit deel geeft ons wat meer inzicht in de beweegredenen van deze lieftallige familie om hun bezoek met pijl en boog te verwelkomen. Ook in ‘Wrong Turn 2′ blijven er een paar personages over die zich niet zomaar als hoofdmenu laten eindigen. Dit resulteert in een kat-en-muisspel waarin beide partijen niet ongeschonden blijven en eerdergenoemde ingewanden weer goed vertegenwoordigd zijn. Joe Lynch levert met ‘Wrong Turn 2: Dead End’ een vermakelijke anderhalf uur aan horrornonsens af. De debuterende regisseur heeft niet de pretentie met zijn sequel aan genrevernieuwing bij te dragen, maar creëert genoeg onderhoudende scènes om boven de middenmoot van een lange reeks formulefilms uit te steken. Lynch haalt alles uit een sequel van een toch al niet genrebepalende horror. Fans van het eerste deel moeten deze film dan ook zeker gaan zien.

Wouter Westerhof