X-treme Fighter – Sci-Fighter (2004)

Regie: Art Camacho | 90 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Don Wilson, Dan Mayid, Rebecca Chaney, Cynthia Rothrock, Aki Aleong, Samantha Lockwood, Chris Casamassa, Gokor Chivichyan, James Kim, Lorenzo Lamas, Eric Lee, Michael Matsuda, Christine Rodriguez, Maurice Smith, Brad Verret, Robert Wall, Ray Wizard

Vechtgoeroe Jack Tanaka (Don Wilson) is veel te streng voor zijn zoon Brad (Dan Mayid). Hij vindt dat Brad beter zijn best moet doen om goed te worden in martial arts en ontzegt hem elk pleziertje. Jack gaat in Brads ogen volledig voorbij aan wat er in hem omgaat. Hij worstelt met een groot verdriet over zijn moeders gewelddadige dood en denkt dat hij hieraan indirect schuldig is. Ze moest nog spullen halen voor Jacks verjaardagstaart, omdat Brad verzuimd had dit te doen. Jacks vader (Aki Aleong) probeert te schipperen tussen zijn zoon en kleinzoon. Hij is professor in artificial intelligence en heeft voor Brads verjaardag een zeer geavanceerd spel ontworpen met levensechte martial arts gevechten.

Brad vindt het spel geweldig, maar opeens komt hij erin vast te zitten. Jack heeft weinig andere keuze dan binnen een beperkte hoeveelheid tijd op alle levels tegenstanders te verslaan met behulp van zijn martial arts kunsten en zo Brad een onfortuinlijk lot te besparen. Maar het zijn niet alleen de verschillende tegenstanders die problemen opwerpen, ook een kwaadaardig computervirus lijkt er alles aan te doen om Jack en Brad tegen te werken en zo gevangen te houden.

De film is een aaneenschakeling van extreem slecht uitgevoerde gevechten van met name Don Wilson. Vergeleken met hem is Steven Seagal een lichtvoetige ballerina. Ook de rest bakt er niet veel van en daarmee is in een klap het hart uit de film verdwenen. Ook de verhaallijn is bijna vertederend slecht. Lorenzo Lamas had blijkbaar wat tijd over of zat dringend verlegen om wat extra inkomsten, want de hele film door wordt niet duidelijk wat zijn personage hier nou eigenlijk te zoeken heeft. Ook de liefdeslijn voor weduwnaar Jack mocht niet ontbreken, maar echt onontkoombaar is deze bepaald niet.

Een martial arts film met slecht uitgevoerde gevechten en een verhaallijn en plot die nergens op slaan. Bespaar jezelf vooral de moeite.

Diana Tjin-A Cheong