Youth in Revolt (2009)

Regie: Miguel Arteta | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Michael Cera, Portia Doubleday, Jean Smart, Zach Galifianakis, Erik Knudsen, Adhir Kalyan, Steve Buscemi, Fred Willard, Ari Graynor, Ray Liotta, Justin Long, Rooney Mara, Jade Fusco, Lise Lacasse, M. Emmet Walsh

Het principe is simpel: een intelligente, maar onzekere, puberale jongeman is zoals het ons niet zou verbazen, nog steeds maagd. In een droogkomische voice-over wordt er uitgebreid ingegaan op zijn wanhopige moeder, malle vrienden en zichzelf. We volgen hem op weg naar dat ene heugelijke moment: zijn ontmaagding. Komt bekend voor? Jazeker. ‘Youth in Revolt’ is een zogenaamde Coming of age-komedie die alle vaste thema’s behandelt, zonder echt te verrassen.

Nick Twist (Michael Cera) is zo’n jongen die luistert naar Frank Sinatra en die totaal niet begrepen wordt in de Amerikaanse suburb waar hij woont. Als hij met zijn moeder en diens vriend een week naar een trailerpark gaat, gebeurt er iets wat Nick zelf nooit had kunnen voorzien. Hij ontmoet een meisje: Sheeni Saunders (Portia Doubleday). Ze is mooi, intelligent en houdt van spannende Franse mannen. Om indruk te maken op zijn geliefde roept Nick een alter ego in het leven: Francois Dillinger. Een fransoos uit het boekje: witte broek, snor en met een sigaret in zijn mondhoek. Waar Nick afwacht, neemt Francois het heft in eigen hand. Om zijn liefde voor Sheeni te bewijzen doet Nick op aanraden van Francois dingen die hij anders misschien nooit zou doen. Want in liefde en oorlog is immers alles geoorloofd.

Dat in Amerikaanse films de acteurs doorgaans jaren ouder zijn dan ze spelen, is geen nieuws meer. Michael Cera is zelf al ver in de twintig, maar door zijn sullige voorkomen, speelt hij nog steeds jongens van zestien. Hij moet snel een andere invulling geven aan zijn carrière, want over drie jaar gelooft niemand het meer. De cast is in principe goed. Niemand minder dan Ray Liotta speelt een autoritaire politieagent en Steve Buscemi heeft een kleine rol als zijn vader en de dikke (Zach Galifianakis) uit ‘The Hangover’ is te zien als weinig sympathieke vriend van zijn moeder. Maar ‘Youth in Revolt’ weet ondanks deze klinkende namen toch niet echt te overtuigen.

Er zijn grappen waar om gelachen kan worden, de situaties zijn leuk, maar het is niet verrassend genoeg. Het is best grappig om een alter ego in het leven te roepen en dingen te doen die eigenlijk niet mogen, maar echt rebels is Nick niet, hij wil alleen ontmaagd worden. Het einde van de film laat zich raden, en maakt de film nog minder verrassend dan dat deze al was. ‘Youth in Revolt’ mist een flinke dosis realiteit om echt herkenbaar te worden. Dit soort Coming of age-films hebben de bijwerking zeer beperkt houdbaar te zijn. Er zijn zoveel puberfilms met ontluisterende seksuele gevoelens en ontmaagding als centraal thema, dat er meer nodig is wil je deze film over vijf jaar nog onthouden. Een film als deze is best leuk als je zelf nog zestien bent, maar genoeg inhoud of seks om de tand des tijds te doorstaan heeft ‘Youth in Revolt’ niet.

Grietje de Heer