Kus (2009)

Regie: Joost van Ginkel | 10 minuten | drama | Acteurs: Koen Dobbelaer, Margien van Doesen, Thijs Römer

‘Kus’ draait om een uitgebreide scheerbeurt, waarmee Bruno op therapeutische wijze afscheid neemt van zijn vader Daan (Thijs Römer). Daan staat op het punt uitgezonden te worden naar een verre militaire missie. Regisseur en schrijver Joost van Ginkel integreert in deze korte film prachtige en zeer kunstige close-ups die in samenspel met de lichte pianomuziek voor een filmisch maar droevig totaalplaatje zorgen. Tussendoor zien we beelden van een spelende Bruno waarmee de filmmakers op vernuftige maar ook praktische wijze kenbaar maken hoe het Daan op zijn missie vergaat.

‘Kus’ kent weinig omgevingsbeelden op een enkel ondersteunend shot in het huis nagelaten. De close-ups staan centraal waardoor er rust in de beelden komt en de impact des te groter is. Prachtig acteerspel van Römer die duidelijk weet hoe hij met kinderen om moet gaan en op natuurlijke wijze (waarschijnlijk niet geacteerde) gezichtsuitdrukkingen op het gezicht van Bruno (Koen Dobbelaer) weet te toveren. Een voortdurende beseffende blik van afscheid op het gezicht van Romer geeft ‘Kus’ een extra onheilspellend karakter.

‘Kus’ van Joost van Ginkel werd als enige Nederlandse korte film geselecteerd voor het prestigieuze Tribeca Film Festival, opgericht door Robert De Niro. De film is gemaakt ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen in Afghanistan.

Tjeerd Kooistra