7 Days in Entebbe – Entebbe (2018)

Recensie 7 Days in Entebbe CinemagazineRegie: José Padilha | 103 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Rosamund Pike, Daniel Brühl, Eddie Marsan, Lior Ashkenazi, Nonso Anozie, Ingrid Craigie, Gabriel Constantin, Andrea Deck, Peter Sullivan, Laurence Bouvard, Pierre Boulanger, Samy Seghir, Denis Ménochet, Zina Zinchenko, Ben Schnetzer, Amir Khoury, Ala Dakka, Paloma Coquant, Trudy Weiss

In 1976 werd een vlucht van Air France met 248 grotendeels Israëlische passagiers gekaapt door Palestijnse en Duitse gijzelnemers. Na een dagenlange gijzeling in Entebbe (Oeganda) werden de gijzelaars door de Israeli Defense Forces (IDF) bevrijd in wat bekend staat als ‘Operation Entebbe’. De film ‘7 Days in Entebbe’, van regisseur Jose Padilha (‘Tropa de elite’), vertelt het verhaal van de gijzeling en de beweegredenen van de Duitse gijzelnemers.

In ‘7 Days in Entebbe’ volgen we de Duitse links-extremisten Brigitte Kuhlmann en Wilfred Böse, die samen met twee Palestijnen de kaping beramen van een vlucht tussen Tel Aviv en Parijs. De eis: het bevrijden van Palestijnse gevangenen in Israël en andere landen. De kaping slaagt, waarna het vliegtuig landt in Entebbe. Wat volgt is een lange patstelling tussen de kapers – gesteund door de Oegandese dictator Idi Amin – en de Israëlische autoriteiten, die een interventie beramen.

‘7 Days in Entebbe’ besteedt veel aandacht aan de motieven van Kuhlmann en Böse – hoe komt heet dat twee welgestelde twintigers zo’n extreme daad plegen, uit naam van een conflict dat niet eens het hunne is? Rosamund Pike (‘Die Another Day’, ‘Gone Girl’) en Daniel Brühl (‘Goodbye Lenin’, ‘Rush’, ‘Captain America: Civil War’) zetten hen neer als rechtlijnige idealisten, die zich betrokken voelen bij de Palestijnse zaak. Ook verzetten ze zich tegen het daadwerkelijk doden van de passagiers, wat tot wrijving leidt met de Palestijnse medekapers (“Snap je wat dit betekent? Duitsers die joden doden?”). Hierdoor heeft de film nogal wat kritiek gekregen: zo zouden de daden van Kuhlmann en Böse vergoelijkt worden. Het is echter maar de vraag wat een betere, interessantere film oplevert: eendimensionale schurken, of gelaagde karakters die de kijker kan begrijpen.

De verschijning van Idi Amin, heerlijk schmierend vertolkt door Nonso Anozie (‘Game of Thrones’), voelt als een vreemd intermezzo in het verhaal. Het klopt met de geschiedenis, maar is verhaaltechnisch niet heel goed verwerkt. En ondanks Anozies goede spel kan deze versie van Amin zich niet meten met de briljante vertolking door Forest Whitaker in ‘The Last King of Scotland’. Daarnaast zien we ook de beraadslagingen van de Israëlische regering, met Eddie Marsan (‘Happy-Go-Lucky’) als defensieminister Shimon Peres en de Israëlische acteur Lior Ashkenazi als premier Yitzhak Rabin. Deze scènes voelen weinig geïnspireerd en staan bol van obligate politieke en strategische discussies zoals we die al in zoveel films gezien hebben. Hierdoor voegen ze weinig toe, behalve dat er uiteraard een hoop kritiek ontstaan is op de politieke lading van deze scènes (is Padilha te kritisch op het optreden van de Israëlische overheid, of juist niet kritisch genoeg?).

Historische gebeurtenissen en waar gebeurde verhalen zijn vaak voer voor Oscarmateriaal, maar veel films vallen in de docudrama-val: in plaats van een meeslepend verhaal wordt het een saaie opsomming van gebeurtenissen, omdat het verhaal beperkt wordt door historische feiten. ‘7 Days in Entebbe’ valt er een beetje tussenin. De film is een spannend portret van de kaping en gijzeling, maar verliest zich af en toe in het aftikken van punten uit het historische verloop van de kaping, waarbij de emotionele lading uit het oog verloren raakt. Desalniettemin is het een aanrader voor liefhebbers van waar gebeurde verhalen.

Yurre Wieken

Waardering: 3

Bioscooprelease: 31 mei 2018
DVD-release: 10 oktober 2018