A Chinese Ghost Story II – Sien nui yau wan II (1990)

Regie: Siu-Tung Ching, Tsui Hark | 104 minuten | actie, avontuur, fantasie, horror | Acteurs: Leslie Cheung, Joey Wong, Michelle Reis, Jacky Cheung, Ma Wu, Feng Ku, Shun Lau, Siu-Ming Lau, Shun Lau, Waise Lee, Siu-Chun To

In ‘A Chinese Ghost Story’ probeert Tsei-Shen de geest van zijn geliefde Hsiao Tsing (Joey Wong) te redden, zodat ze eindelijk kan reïncarneren. In deel twee van deze reeks wordt beloofd, dat het verhaal verder gaat, maar feitelijk is dat niet het geval. Deel twee staat, op enkele bekende acteurs na, grotendeels los van het voorafgaande verhaal. De strijd tussen Goed en Kwaad is echter nog een belangrijk thema, maar waar in het eerste deel de romantiek het belangrijkste aspect was, is nu de actie meer op de voorgrond getreden.

Nadat Tsei-Shen ontsnapt is uit de gevangenis, waar hij onterecht zat, vinden hij en zijn nieuwe vriend Chi Chau onderdak in een vervallen huis. Daar worden ze aangevallen door een bende spoken, maar gelukkig blijkt Chi Chau veel verstand te hebben van het occulte. In het gevecht dat volgt, blijkt echter dat deze spoken verre van bovennatuurlijk zijn. Het zijn verklede rebellen onder leiding van twee zussen, die op zoek zijn naar hun ter dood veroordeelde vader. Bizar genoeg lijkt één van hen sprekend op Hsia Tsing – maar Tsei-Shen weet dat zij het niet kan zijn. Niettemin is het moeilijk zijn liefde voor haar onder stoelen of banken te steken. Helaas voor hem is deze Ching Fung al verloofd met iemand anders.

Ondanks zijn nog immer zeer sullige voorkomen, denken de rebellen dat Tsei-Shen de machtige Wijze Chu is – en wie is hij om te vertellen dat hij hem niet is? Dat deze rebellen geen spoken zijn, betekent helaas niet dat er geen occulte krachten aanwezig zijn rondom het huis. Een grotesk – en gigantisch nep – monster zit de helden op de hielen. Dit monster is echter niet de enige uitdaging voor Tsei-Shen: terwijl hij verliefd dreigt te worden op Ching Fung, begint haar zusje gevoelens voor ‘de grote meester Chu’ te krijgen. Als Ching Fung tijdens het gevecht met het monster bezeten raakt en slechts gered kan worden door een kus van Tsei-Shen worden de verhoudingen er niet gemakkelijker op.

Daarnaast speelt ook nog het verhaal van de onschuldig veroordeelde vader. De begeleidende soldaten van de oude man hebben besloten om een hogepriester, die ook adviseur is van de keizer, een oordeel te laten vellen over de vader en de rebellen. Niemand weet daarentegen dat deze hogepriester eigenlijk de belichaming is van het Kwaad. Zoals een goede Hong Kong-film betaamt leidt deze wending tot een gigantische climax waarin zelfs voor de monnik Yen (Ma Wu) uit het eerste deel een sleutelrol is weggelegd. En misschien is de liefde tussen Tsei-Shen en Ching Fung ook niet zo onmogelijk als we dachten…
‘A Chinese Ghost Story II’ is een goede film waarin naast wat romantiek lekker veel ruimte is voor stevige actie. Het verhaal is een beetje rommelig, maar daar valt mee te leven. Vervelender is het plichtmatige karakter van de rollen van de hoofdrolspelers uit deel één. Waarom de regisseurs Joey Wong weer opgetrommeld hebben, is een raadsel. En als ze dan toch Ma Wu weer in een film wilden, waarom hebben ze hem dan geen grotere rol gegeven? Die oneffenheden maken de film zeker niet slecht, maar wel net iets minder goed dan het origineel.

Boudewijn de Boe