A Chinese Ghost Story III – Sien lui yau wan III: Do do do (1991)

Regie: Siu-Tung Ching, Tsui Hark | 104 minuten | actie, avontuur, fantasie, horror | Acteurs: Jacky Cheung, Shun Lau, Siu-Ming Lau, Tony Leung Chiu Wai, Nina Li Chi, Joey Wong

De wereld van ‘A Ghost Story III’ is geen fijne wereld voor een goede boeddhistische monnik. Overal wordt gevochten en de zwaardenhandel spint er zijn garen bij. Dieven en rovers proberen te stelen waar ze maar kunnen en van wie ze maar kunnen. En dan zijn er ook de ondeugende, maar zeer gevaarlijke spoken, die ‘s mans kuisheid op de proef stellen. Kortom, een gevaarlijk en uitdagende wereld voor Fong en zijn oude meester. Zeker wanneer men bedenkt dat dit tweetal een massieve gouden Boeddha bij zich draagt. Wanneer een groepje dieven het op deze schat gemunt heeft, besluit het tweetal te overnachten in een oud huisje in het bos.

Terwijl de oude meester op zoek gaat naar kwade geesten, blijft Fong alleen in het huis om op de Gouden Boeddha te passen. Helaas voor de meester is Fong niet echt capabel om zo’n schijnbaar eenvoudige opdracht naar behoren uit te voeren. Dan wordt Fong ook nog eens geconfronteerd met een mooie vrouw die beweert achterna gezeten te worden door geesten. Deze vrouw, Lotus, is echter zelf een geest (voor de verandering gespeeld door Joey Wong) en probeert hem te verleiden om daarna zijn leven te nemen. Wanneer Fong echter in gebeden Boeddha vraagt zijn kuisheid te bewaken, merkt hij dat deze gebeden een vernietigende uitwerking hebben op de geest. Hij wil haar niet doden, maar wil ook niet dat ze hem ooit nog lastigvalt. Eenieder die ooit één van de ‘Ghost Stories’ gezien heeft, zal niet verbaasd zijn, dat deze tussenoplossing niet kan werken. Binnen ‘no time’ staat Lotus daarom weer op de stoep met nog wat extra oneerbare voorstellen. Helaas voor haar keert de oude meester terug naar het huis en is ze genoodzaakt te schuilen in de kelder. Alle pogingen die hij onderneemt om het kwaad buiten te houden, hebben een bijna fatale uitwerking op de geest die zich binnen bevindt.

Fong laat Lotus uit medelijden ontsnappen, maar wordt zelf gevangen genomen door de kwade bosgeest die ook een belangrijke rol speelde in deel één van de filmserie. Gelukkig kan zijn meester hem de helpende hand bieden. Maar de meester zal pas kunnen overwinnen als Fong de Gouden Boeddha gaat halen – en die heeft de sullige hoofdrolspeler in tweeën gebroken. Er rest hem niets dan naar de gevaarlijke stad vol dieven en bedriegers te gaan voor hulp. Van alle onbetrouwbare vechtersbazen aldaar is Yin de enige die nog enigszins te vertrouwen is. Samen zullen deze twee het dan ook op moeten nemen tegen de kwade boomgeest en haar hulpjes. En daarmee is het verhaal van ‘A Ghost Story III’ bijna hetzelfde geworden als dat van deel één. Weer hebben we een sullige hoofdrolspeler met een vechter aan zijn zijde. Weer weet de geest (weer Joey Wong…) dat zij in het bos thuishoort, maar kan ze niet wegblijven bij de antiheld. Weer twijfelt deze laatste over het Goed en het Kwaad en zal hij uiteindelijk alles in het werk willen stellen om de ziel van de geest te redden. En, tenslotte, is het weer wachten op een enorm eindgevecht.

Qua actie overtuigt ‘A Chinese Ghost Story III’ wel, maar het is de herhaling van zetten, die doet vermoeden dat deze film voornamelijk uit commerciële motieven gemaakt is. Als je deel één recentelijk gezien hebt, voegt deel drie geen jota toe. De eerste helft van de film kent nog wel een frisse spanningsopbouw en geeft ruimte voor wat leuke gevechten, maar daarna is het ‘déja vu’ dat de klok slaat. En daarmee is de film toch wel een teleurstellende afsluiting van een mooie serie.

Boudewijn de Boe