A Late Quartet (2012)

Regie: Yaron Zilberman | 105 minuten | drama, muziek | Acteurs: Christopher Walken, Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Imogen Poots, Wallace Shawn, Mark Ivanir, Liraz Charhi, Madhur Jaffrey, Nina Lee, Megan McQuillan, Anne Sofie von Otter, Kevin Canon, Jasmine Hope Bloch, Rebeca Tomas, Marty Krzywonos, Cristian Puig

‘A Late Quartet’ gaat over het Fugue Quartet, een strijkkwartet van wereldklasse, dat al bijna al bijna vijfentwintig jaar overal ter wereld met veel succes optreedt. Daniel Lerner (Mark Ivanir) is 1e violist, Robert Gelbart (Phillip Seymour Hoffman) is de bijna net zo belangrijke 2e violist, Roberts echtgenote Juliette (Catherine Keener) speelt op de viola en Peter Mitchell (Christopher Walken) de cello.

Peter Mitchell was door het overlijden van zijn echtgenote Miriam (Anne Sofie von Otter) tijdelijk teruggetreden. Bij de start van de repetities voor een nieuw tournee merkt Peter dat het hem moeite kost zijn oude niveau weer te halen. Als hij zich laat onderzoeken valt de diagnose snel en onverbiddelijk: Peter bevindt in de eerste fase van Parkinson. De verwachting is dat hij met medicatie het nog wel enkele seizoenen kan volhouden.

De ziekte van Peter brengt echter een bijzondere dynamiek in het muziekgezelschap op gang. Emoties komen los, onderdrukte ambities drijven naar boven. Robert heeft zich in het belang van het gezelschap altijd geschikt maar zou nu graag meer de positie van 1e violist willen invullen, maar Daniel vindt hem daarvoor net niet goed genoeg. Juliette steunt de mening van Daniel en Robert is buiten zinnen als hij merkt dat zijn vrouw hem afvalt. Een breuk tussen Robert en Juliette dreigt. Peter gaat in eerste instantie zelf op op zoek naar een vervanger en probeert Nina Lee, die hem al eerder verving tijdens zijn afwezigheid door het overlijden van zijn echtgenote, los te weken uit een ander gezelschap. Als ook de kille perfectionist Daniel een onverwacht zwakke kant blijkt te hebben, lijkt diens persoonlijke geluk weliswaar ineens geen grenzen te kennen, maar is de uitwerking van dat geluk op het gezelschap desastreus.

De gemoederen lopen steeds hoger op, de grote ego’s botsen en harde verwijten vliegen over en weer door de lucht. Voor de toekomst van het gezelschap moet worden gevreesd. De hamvraag is uiteraard of het gezelschap overeind blijft en persoonlijke drama’s tussen Robert en Juliette kunnen worden overwonnen. Kan Peter nog een rol spelen bij de nieuwe tournee? De gebeurtenissen nemen een dramatische wending en een muzikale en emotionele ontlading volgt…

‘A Late Quartet’ is volledig opgenomen in New York. De camera heeft magisch fraaie, sfeervolle beelden gevangen van Central Park en de skyline van New York. Meerdere vooraanstaande culturele organisaties verleenden hun medewerking door hun locaties open te stellen voor opnamen, waaronder The Metropolitan Museum of Modern Art. Alles bij elkaar een feestje om naar te kijken met acteerkanonnen als Christopher Walken – vooral hij is briljant – en Philip Seymour Hoffman, maar ook Catherine Keener en Mark Ivanir overtuigen.

‘A Late Quartet’ komt wat langzaam op gang, de dialogen zijn echter scherp en de diverse karakters zijn fraai uitgediept. Sober, ingetogen en overtuigend. Een heuse parel!

Rob Veerman

Waardering: 4

Bioscooprelease: 28 maart 2013
VOD-release: 5 november 2013
DVD- en blu-ray-release: 5 november 2013