Bahar (2013)

Regie: Carin Goeijers | 85 minuten | documentaire

Bahar is de enige dochter van een Turkse familie, het oogappeltje van haar vader en haar broers. Zeer tegen de wil van vooral haar vader wordt zij verliefd op een buurjongen. Ze willen trouwen maar haar familie is fel tegen. Uiteindelijk trouwt ze toch met haar grote liefde ondanks de bezwaren van haar familie. Het is een beslissing die haar uiteindelijk fataal zal worden.

Zoals in de inleiding van ‘Bahar’ wordt gezegd, wordt het krijgen van een dochter in de Turkse gemeenschap gezien als een trieste dag omdat je gedoemd bent haar te verliezen aan een man en zijn familie. In het geval van Bahar bleek dat heel letterlijk het geval. Haar keuze voor Mehmet verwijderde haar van haar familie en uiteindelijk zou zij echt van haar geliefden gescheiden worden door haar voortijdige dood.

In 2011 wordt Bahar vermoedelijk (de rechtszaak loopt nog) door haar man, die ze inmiddels heeft verlaten, voor de ogen van haar twee dochtertjes vermoord. Ze is dan nog maar vijfentwintig jaar oud. Haar oudste dochter verklaart dat haar vader haar moeder heeft vermoord.
In ‘Bahar’ zien we hoe haar familie omgaat met het verlies en zie je de consequenties die de moord op de familie heeft. Toen Bahars moeder uiteindelijk heeft ingestemd met het huwelijk terwijl haar vader tegen was, groeiden haar ouders uit elkaar en ook in de rouw om hun dochter is duidelijk te zien dat zij hier op totaal verschillende manieren mee omgaan. Bahars kinderen zijn zolang de rechtszaak voor haar moord nog loopt bij een pleeggezin geplaatst door jeugdzorg. Dit levert de familie nog veel meer verdriet op.

Carin Goeijers heeft een intiem portret gemaakt van een familie die ernstig gebukt gaat onder het verlies van hun enige dochter. Er wordt veel gebruik gemaakt van Bahars eigen dagboekteksten, die wanneer je deze met de kennis van nu hoort een bijna profetisch karakter hebben. De film is hartverscheurend omdat het verdriet zo zichtbaar is bij alle betrokkenen en omdat je als kijker door de intieme sfeer zo bij de familie betrokken raakt. ‘Bahar’ is een film die iedereen die hem kijkt nog lang zal bijblijven.

Sylvia Bakker

‘Bahar’ wordt vertoond tijdens het Movies that Matter Film Festival (21-27 maart 2013) in Den Haag.