A Very Murray Christmas (2015)

Regie: Sofia Coppola | 56 minuten | komedie, muziek, musical | Acteurs: Bill Murray, Paul Shaffer, Michael Cera, George Clooney, Miley Cyrus, Dimitri Dimitrov, David Johansen, Rashida Jones, Jenny Lewis, Amy Poehler, Chris Rock, Maya Rudolph, Jason Schwartzman, Julie White

Bill Murray kan op dit moment in thuisland Amerika geen kwaad doen. Een slimme komiek en eigenaar van een onnavolgbaar portfolio is het wat ons betreft gegund. Wie werkte er immers voor ‘Saturday Night Live’ en arthouseregisseurs als Jim Jarmusch en Wes Anderson, en figureerde tegelijkertijd in blockbusters als ‘Ghostbusters’ en ‘Scrooged’? De afgelopen halve eeuw overziend kunnen we concluderen dat de acteur Murray een unieke combinatie biedt: nu eens energiek dan weer lethargisch, maar altijd zichzelf als personage.

Voor de Netflix-kerstspecial ‘A Very Murray Christmas’ mogen de verwachtingen best hoog zijn, een aspect waaraan de 65-jarige acteur altijd een broertje dood heeft gehad. Een sterrencast met Paul Shaffer, Chris Rock, George Clooney en Miley Cyrus kan sowieso een breed publiek trekken, en een sterrencast die op kerstavond in het legendarische New Yorkse hotel Carlyle zit opgesloten tijdens een sneeuwstorm, doet zeker een miljard wereldburgers denken aan Murrays prijsnummer ‘Groundhog Day’. Toch moeten we constateren dat het gebodene niet waarmaakt wat je zou mogen verwachten.

Met een hertengewei op uit het raam van je hotelkamer kijken, maakt het mocken van ‘Lost in Translation’ wel heel erg flauw. Natuurlijk hebben we er vrede mee dat een kerstspecial een beetje glossy is, en een forse theelepel feelgood kan de wereldburger ook wel gebruiken, maar ‘A Very Murray Christmas’ weet het gebrek aan overtuiging slechts op te vullen met weer een sketch of liedje, met weer een ster die uit de coulissen wordt getrokken. Aan Murray ligt het nog het minst, die glibbert vol nonchalant zelfvertrouwen door de oneliners en kersthits heen, maar de aangevers maken een geforceerde indruk.

Het middenstuk, met Murray die een twijfelende bruid troost terwijl de bruidstaart instort, mag een opvlieging heten, want daar start de in smoking gehulde gastheer zelf weer ‘Let it snow’ in en worden Clooney en Cyrus nog even ingevlogen voor de kijkcijfers – de ironie voorbij. Een mager vluggertje dat er gelikt uitziet, is ‘A Very Murray Christmas’. Want een show maken kunnen die Amerikanen wel. Voor de late uurtjes op kerstavond weliswaar, wanneer Bill zelf al aan de Suntory Whisky zit. Netflix heeft hij naar eigen zeggen niet, en hij is ook niet van plan een abonnement te nemen. Dat is dan weer typisch Bill Murray natuurlijk.

Jan-Kees Verschuure