American Pie 2 (2001)

Regie: J.B. Rogers | 108 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Jason Biggs, Seann William Scott, Shannon Elizabeth, Alyson Hannigan, Chris Klein, Thomas Ian Nicholas, Natasha Lyonne, Tara Reid, Mena Suvari, Eddie Kaye Thomas, Chris Owen, Eugene Levy, Molly Cheek, Denise Faye, Lisa Arturo, Eli Marienthal, John Cho, Justin Isfeld, Casey Affleck, Jennifer Coolidge

Ze zijn weer terug! Hun eerste collegejaar is achter de rug. Dingen zijn veranderd en toch ook weer niet. Dat blijkt maar weer eens uit de openingsscène van ‘American Pie 2’. Klunzige Jim (Jason Biggs) wordt verrast door een bezoek van zijn ouders in zijn kamer op de campus. Laat hij nu net bezig zijn met een medestudente en geen slot op de deur hebben. Moeder laat van schrik de zelfgebakken appeltaart vallen (Jims favoriet zoals gebleken uit het eerste deel) en vader probeert zoals altijd de boel te sussen. Om de oude banden weer aan te halen (niet iedereen is naar dezelfde universiteit gegaan) en om de zomer van hun leven te beleven, besluiten Jim, Oz, Kevin en Finch een strandhuis te huren. Het strandhuis is een idee van Kevins broer (Casey Affleck) die hem vaker van wijze raad voorziet. Let op de cameo van regisseur J.B. Rogers en schrijver Adam Herz als twee zakenmensen achter Casey Affleck. Helaas voor hen moet er nog iemand mee om de kosten te delen voor het strandhuis. Die iemand is de eeuwige plaaggeest Stifler (Seann William Scott) ook wel (naar eigen zeggen) ‘The Stifmeister’ genoemd. In elke vriendengroep zit er altijd wel een ‘Stifler’.

De jongens zijn nog steeds op zoek naar zoveel mogelijk seks en dit leidt tot een hoop hilarische situaties. Net als in de eerste ‘Pie’ krijgen vooral Jim en Stifler soms letterlijk de ellende over zich heen of voelen zich ze behoorlijk vast zitten in de situatie. De fysieke humor van Jason Biggs is geweldig! Eugene Levy is er als Jims sympathieke vader dit keer ook bij om zijn zoon onvoorwaardelijk te steunen. De combinatie Biggs en Levy werkt perfect, ze zijn zeer overtuigend als vader en zoon. Daarnaast gaan we, na alle verhalen over Band Camp gehoord te hebben, nu ook echt heen wanneer Jim dwarsfluitiste Michelle (Alyson Hannigan) opzoekt. Nadia (Shannon Elizabeth) komt deze zomer langs en Jim kan wel wat tips van Michelle gebruiken.

Seann William Scott maakt van Stifler met zijn one-liners (vaak ad-libs, improvisatie), komische timing en gekke bekken een onvergetelijk karakter. Waar Stifler in ‘American Pie’ (1999) behoorlijk eendimensionaal was, krijgt hij nu meer tijd zich als ‘deel’ van de groep te manifesteren. Kijkers, let vooral op de scène met de ‘lesbische’ buurvrouwen want je komt echt niet meer bij! Deze scène werd zo grappig gedaan door Seann William Scott dat Finch (Eddie Kaye Thomas) nauwelijks te zien is omdat hij steeds in lachen uitbarstte.

Finch is nog steeds weg van Stiflers moeder en maakt de nodige voorbereidingen voor haar komst. Oz (Chris Klein) en Heather (Mena Suvari) proberen hun relatie over de telefoon te verrijken nu Heather op uitwisseling in Spanje zit. Wanneer Vicky (Tara Reid) en Jessica (Natasha Lyonne) langskomen blijkt Kevin (Thomas Ian Nicholas) nog steeds veel voor Vicky te voelen.

De ongelofelijke onderbroekenlol of platte humor van ‘American Pie 2’ vormt zoals bij ‘American Pie’ onderdeel van een zinvol plot. Voor ‘American Pie 2′ werd deze combinatie net iets hoger getild dan ‘American Pie’. Dit is vooral ook weer de verdienste van Adam Herz die altijd voor een stukje herkenbaarheid in zijn karakters zorgt. Iedereen is na high school zijn eigen weg gegaan, dingen veranderen onvermijdelijk, maar de vriendschap zal de jongens altijd bij elkaar houden als ware het secondenlijm.

Na ‘American Pie 2’ werd ‘American Pie: The Wedding’ (2003) gemaakt, de befaamde ‘next step’ waar de jongens altijd op toosten, waarbij Jim gaat trouwen met Michelle. Maar voor de derde ‘Pie’ kwamen alleen Jason Biggs, Seann William Scott, Alyson Hannigan, Thomas Ian Nicholas, Eddie Kaye Thomas en Eugene Levy, terug. Hierna werd ‘American Pie: Band Camp’ (2005) gemaakt met alleen Eugene Levy, maar die kan met recht de slechtste uit de reeks worden genoemd.

‘American Pie 2’ is toch wel de allerlekkerste taart om van te smullen.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 4

Bioscooprelease: 4 oktober 2001