Autobiographical Scene Number: 6882 – Scen nr: 6882 ur mitt liv (2005)

Regie: Ruben Östlund | 9 minuten | korte film | Acteurs: Anette Anderson, Ingela Borgström, Martin Byström, Elin Gradin, Mats Lekander, Gunnar Nyström, Martin Zetterlund

Korte, fascinerende film, in de inmiddels bekende documentaire-achtige filmstijl, het handelsmerk van Zwedens nieuwste filmtalent Ruben Östlund.

Het oogt als een studiefilmpje, of zelfs een gewoon vakantiefilmpje, geschoten met een matige, digitale consumentencamera, geheel met slecht geluid, slechte knips en niet altijd scherp. Muziek zit er niet onder.

Maar schijn bedriegt, wat het allerlaatste shot bewijst. Wat bewijst het dan? Dat we hier te maken hebben met een gewiekste filmmaker, die er alles aan doet om je te laten geloven dat dat wat jet te zien krijgt écht is. En het is ook échter dan in de standaardfilms, waarbij alles vastligt.

De acteurs zijn gewoon zichzelf en spelen heel naturel, waarschijnlijk zonder vaste tekst (of het zijn natuurlijk gewoon verdomd goede acteurs, dat kan ook nog!). De filmmaker heeft bovendien een scherp inzicht in de psyche van zijn land- en generatiegenoten en houdt het realistisch en lekker dichtbij. De documentairestijl doet de rest.

Slimme en relevante filmische vingeroefening, waar menig filmstudent een puntje aan kan zuigen.

Arjen Dijkstra