Awesome; I Fuckin’ Shot That! (2006)

Regie: Adam Yauch | 90 minuten | documentaire, muziek | Met: Adam Yauch (MCA), Mike Diamond (Mike D), Adam Horovitz (King Adrock), Money Mark, Mix Master Mike, Doug E. Fresh, Alfredo Ortiz, Christopher Sherman, Ben Stiller, Christine Taylor

Sinds de oprichting in 1981 bestaat The Beastie Boys uit Adam Yauch (MCA), Mike Diamond (Mike D) en Adam Horovitz (King Adrock). Van oorsprong stond The Beastie Boys als hardcore punkband in the New Yorkse scene te boek. Geleidelijk veranderde de muziekstijl van punk naar hiphop. In het beginstadium van de carrière hielden de leden van The Beastie Boys zich voornamelijk bezig met feesten. Echter met de jaren gingen zij zich meer en meer met politieke zaken bezighouden. Zo hebben zij veel kritiek op George W. Bush. Het nummer ‘Sabotage’ wordt zelfs aan hem opgedragen. In 1985 stond The Beastie Boys nog in het voorprogramma van Madonna tijdens haar Amerikaanse ‘The Virgin’-tour. Negentien jaar later is het The Beastie Boys zelf die volle zalen trekt.

De succesvolle ‘Challah At Your Boy’-tour wordt op 9 oktober 2004 afgesloten met een uitverkocht concert in de New Yorkse Madison Square Garden. Een uitzinnige menigte rapt en danst mee met alle nummers die voorbij komen. De oplettende kijker zal in het publiek de bekende acteur Ben Stiller enthousiast in hiphop-outfit mee zien rappen. Enthousiasme is waar het allemaal omdraait. De band en de fans maken er een groot slotfeest van. Het feest wordt vastgelegd door vijftig fans met DV en Hi-8 camera’s. Dit levert niet altijd even scherpe en steady beelden op, maar het komt de originaliteit en rauwheid wel ten goede. Daar waar professionele cameramensen zich voornamelijk met cleane shots richten op de artiest, richten de fans zich meer op het vastleggen van de entourage en de sfeer. De kwaliteit van de beelden zorgt er wel voor dat het niet altijd even ontspannend kijkt. Daarnaast is het geluid nog een minpunt bij deze concertregistratie. Dat de dvd twee jaar na het optreden het daglicht ziet heeft te maken met de editing van de ruim vijfenzeventig uur filmmateriaal. ‘Awesome; I Fuckin’ Shot That’ is een origineel idee dat met een sterk staaltje editing uitgegroeid is tot een onvergetelijke hiphop-experience.

Lodi Meijer