Wuthering Heights (1978)

Regie: Peter Hammond | 250 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Richard Kay, Ken Hutchinson, Cathryn Harrison, David Wilkinson, David Robb, Caroline Langrishe, Brian Wilde, Kay Adshead, John Collin, Patricia Healey, Pat Heywood, Paul Dawkins, John Duttine, Maggie Wilkinson, Dennis Burgess, Wendy Williams

Bijna iedereen kent het tragische verhaal van Heathcliff en Catherine, beschreven in het boek Wuthering Heights van Emilie Brontë. Het verhaal is meerdere keren nagespeeld, verfilmd en zelfs bezongen. Deze versie uit 1978 is een vijfdelige serie verfilmd door de BBC. BBC verfilmingen staan doorgaans goed bekend, omdat ze dichtbij de sfeer en het verhaal van het boek blijven en het smaakvol verfilmen. Wat betreft het verhaal is de BBC ook bij deze serie dichtbij het boek gebleven.

Mister Lockwood (Kay) – de nieuwe huurder van Thrusscross Grange- treft een duistere, botte en bijna agressieve groep mensen aan in Wuthering Heights als hij langskomt om zijn verhuurder Mister Heathcliff (Hutchinson) te ontmoeten. Als hij ’s avonds door de sneeuw naar huis wil gaan, maar bang is dat hij de weg terug niet kan vinden, wil niemand hem begeleiden en blijft hij slapen. In z’n slaap wordt hij gekweld door nare dromen en de geest van Catherine Earnshaw (Adshead). Vanaf dat moment gaan we terug naar het verleden, waarin de jonge Heathcliff wordt opgenomen door de familie Earnshaw. Hij wordt veracht door Hindley (Duttine), de zoon, maar groeit langzaam toe naar Catherine, de dochter. Als de vader overlijdt neemt Hindley het huishouden over. Hij vernedert Heathcliff, die nog slechts als knecht mag dienen. Heathcliff raakt hierdoor zeer verbitterd en verwijdert zich steeds meer van Cathy, die meer en meer omgaat met de buren, de familie Linton.

Heathcliff moet weer een teleurstelling verwerken als hij een gesprek tussen Cathy en de dienstmeid Ellen (Heywood) hoort, waarin Cathy vertelt dat ze ja heeft gezegd op een huwelijksaanzoek van Edgar Linton (Robb). Ze heeft dit gedaan, omdat ze vindt dat Heathcliff geen partij meer voor haar is, nu hij teveel verlaagd is door haar broer. Ze trouwt met Edgar en Heathcliff vlucht en blijft drie jaar weg. Als hij terugkomt treft hij Hindley aan, die zich verdrinkt in alcohol omdat zijn vrouw is overleden. Heathcliff is zelf door louche praktijken een vermogend man geworden en maakt gebruik van Hindleys alcoholisme door gokkend Wuthering Heights van hem te winnen.Als hij Cathy weer regelmatig begint te bezoeken, blijkt Isabella Linton interesse in hem te hebben. Cathy probeert op een manipulerende manier Heathcliff voor zichzelf te houden, maar als hij toch zijn hart lijkt te verliezen aan Isabella (Langrishe), wordt Cathy langzaam maar zeker waanzinnig.

De duistere sfeer die zo tekenend is voor het boek is goed verwerkt in de film. Het algehele gevoel van teleurstelling bij alle personages en de destructieve manier waarop ze hiermee omgaan is goed voelbaar. De een verdrinkt zich in alcohol, de ander in agressie en de volgende in gemene spelletjes. Hutchinson vertolkt Heathcliff goed als een bittere en gesloten man die wraak neemt op iedereen waarvan hij vindt dat ze hem gekrenkt hebben. Adshead zet Cathy overtuigend neer als een manipulerende en jaloerse vrouw, die haar eigen karakter niet kan dragen en uiteindelijk aan zichzelf ten onder gaat. Maar de keerzijde bij zo’n verhaal en zulke karakters is dat acteurs al snel geneigd zijn te over-acteren. De personages in ‘Wuthering Heights’ schreeuwen dan ook te vaak en lachen te gemaakt. Het grootste minpunt van deze serie is echter de manier waarop het gefilmd is. De buitenbeelden van het sfeervolle Engelse landschap zijn op film geschoten, maar de studiobeelden zijn opgenomen met video en het decor en de belichting hiervan zijn zo simpel dat het bijna lijkt alsof je naar een toneelpodium zit te kijken. De beelden zijn door elkaar heen gemonteerd en dit creëert zo’n groot verschil in realisme, dat het storend werkt en het je uit het verhaal haalt. En dit is jammer, want hierdoor drukken de achterhaalde technieken toch een te grote stempel op de serie. De goede uitwerking van het verhaal wordt daardoor te vaak ondergesneeuwd met als gevolg dat de serie niet de sfeervolle verfilming is die het had kunnen zijn.

Karin van der Laan