Bad Match (2017)

Recensie Bad Match CinemagazineRegie: David Chirchirillo | 90 minuten | thriller | Acteurs: Lili Simmons, Noureen DeWulf, Jack Cutmore-Scott, Brandon Scott, Chase Williamson, Christine Donlon, Kahyun Kim, Trent Haaga, Brent Alan Henry, Cynthia Rose Hall, Talisa Friedman, Eric Podnar, Zedrick Restauro

Daten anno 2018 speelt zich grotendeels online af. Of je nu een serieuze relatie zoekt of alleen maar uit bent op vluchtig contact, voor iedereen zijn er talloze sites en apps om aan zijn trekken te komen. Met een simpele ‘swipe’ naar links of rechts kun je je voorkeur aangeven en keur je elkaars profiel goed, dan heb je een ‘match’ en kan er een datum geprikt worden voor een afspraakje. Harris (Jack Cutmore-Scott), de hoofdpersoon in de thriller ‘Bad Match’ (2017), weet precies hoe hij zijn voordeel kan halen uit online-datingapps als Tinder. Zijn filosofie: zo veel mogelijk meisjes naar rechts ‘swipen’, omdat de kans dat er dan een bij zit die met hem naar bed wil het grootst is. En dus heeft Harris een zinderend seksleven. Hij heeft precies uitgedokterd welke versiertrucjes hij moet gebruiken om vrouwen zo snel mogelijk om zijn vinger te winden. Blijven slapen doet hij nooit; bij voorkeur sneakt hij er ’s nachts tussenuit, maar mocht zijn verovering toch wakker worden heeft hij altijd de juiste smoesjes paraat. Tel daar zijn prestigieuze baan bij een gerenommeerd reclamebureau en zijn trouwe vrienden bij op en Harris lijkt het helemaal voor elkaar te hebben.

Maar je zult maar net de verkeerde treffen. Het afspraakje met de beeldschone studente Riley (Lili Simmons) loopt in eerste instantie gesmeerd. Harris gooit zijn vertrouwde oneliners eruit en in een mum van tijd hebben de twee stomende seks. Maar Riley is nu typisch zo’n meisje dat wakker wordt zodra Harris hem probeert te smeren. Zo’n meisje dat meer wil dan alleen een one night stand en in je huis blijft rondhangen, ook al heb je haar gevraagd de volgende ochtend te vertrekken. Harris probeert haar wanhopig af te wimpelen, maar ze belt, sms’t en achtervolgt hem alleen maar meer. Ze blijkt bovendien een nogal instabiel type, met een merkwaardig gevoel voor humor. Wanneer Harris door rampspoed getroffen wordt, wijst alles erop dat het Riley is die hem terug pakt voor het feit dat ze zich door hem vernederd voelt. Harris raakt steeds meer in de ellende verzeild en is bereid ver, heel ver te gaan om zijn voormalige scharrel voor eens en voor altijd tot de orde te roepen.

‘Bad Match’ werd geschreven en geregisseerd door David Chirchirillo (‘Cheap Thrills’, 2013) en doet denken aan klassieke stalkerfilms als ‘Play Misty for Me’ (1971), ‘Fatal Attraction’ (1987) en ‘The Crush’ (1993). Om Chirchirillo te vergelijken met meesters als Alfred Hitchcock en Brian De Palma gaat wellicht wat te ver, maar met deze film geeft hij wel een aardig visitekaartje af. ‘Bad Match’ geeft een frisse, eigentijdse draai aan het genre en zet de huidige generatie, voor wie het allemaal snel en vluchtig moet, een spiegel voor. Met bescheiden middelen en zonder een grote naam in de cast weet hij bovendien een heel vermakelijke film voor te schotelen waarin hij met de verwachtingen van de kijker speelt. Door die handigheidjes onderscheidt ‘Bad Match’ zich van de gemiddelde stalkerthriller. Met Jack Cutmore-Scott en Lili Simmons heeft de film bovendien twee charismatische hoofdrolspelers die hun op papier vrij eendimensionale personages toch van de nodige diepgang weten te voorzien. Onze sympathie switcht voortdurend tussen de twee; hij is eigenlijk maar een egocentrische draak en zij een labiel wrak, maar aan het einde van de rit blijkt het allemaal net iets gecompliceerder in elkaar te zitten dan we al die tijd gedacht hebben. ‘Bad Match’ kent zeker ook zijn gebreken, maar over het geheel genomen weet deze bescheiden stalkerfilm ons op een positieve manier te verrassen.

Patricia Smagge

Waardering: 3

VOD-release 12 juli 2018
DVD- en blu-ray-release: 12 juli 2018