Ballast (2012)

Regie: Mirjam de With | 50 minuten | drama, romantiek, komedie | Acteurs: Isa Hoes, Kees Boot, Kitty Courbois, Hans Croiset, Mila Dekker, Bert Hana, Teuntje Post, Birgit Schuurman, Jan Arendsz

‘Ballast’ is een korte film die gemaakt is in het kader van het project One Night Stand. In deze film van Mirjam de With volgen we de opmars naar een bruiloft. Op de grote dag zijn ceremoniemeester Ellen in het bijzonder maar ook andere familieleden en een vriend druk met het voorbereiden van de bruiloft van Ellens broer. Terwijl het bruidspaar nog moet arriveren moet alles tot in de puntjes geregeld worden om het tot een onvergetelijke dag te maken. Ondertussen lijken de mensen die het feest regelen meer te stellen te hebben met hun eigen sores.

‘Ballast’ heeft een cast om u tegen te zeggen: naast de hoofdrol voor Isa Hoes, zijn ook onder andere Kitty Courbois, Kees Boot en Birgit Schuurman te zien. Centraal staat de relatie tussen Ellen (Isa Hoes) en Jerry (Kees Boot): terwijl zij de bruiloft van haar broer aan het plannen is lijkt haar eigen huwelijk op springen te staan. Maar ook de andere bruiloftsgasten hebben met het een en ander aan liefdesperikelen te maken, variërend van een heimelijke liefde voor de bruid tot een eerste verliefdheid.

Qua vorm doet deze film denken aan films als ‘Alles is liefde’ of ‘Four Weddings and a Funeral’. Hoewel een klein uur lastig is om verschillende verhaallijnen goed in uit te werken, wordt dit slim opgelost door vooral te focussen op de relatie van Ellen en haar man. Dat zorgt er trouwens wel voor dat de andere verhaallijnen ook niet zoveel indruk maken. Toch is dat geen heel groot minpunt, ‘Ballast’ is op deze manier goed in balans.

‘Ballast’ is een fijne luchtige film met sterke rollen voor Isa Hoes en Kees Boot en kijkt heerlijk weg. Leuk hoe Mirjam de With met deze korte film een lekker traditionele romantische komedie weet te maken.

Sylvia Bakker

‘Ballast’ wordt vrijdag 1 februari 2013 om 23.15 uur uitgezonden op Nederland 2.