Belovy (1994)

Regie: Viktor Kosakovsky | 60 minuten | documentaire | Met: Anna Fyodorovna Belova, Mikhail Fyodorovich Belov, Vasili Fyodorovich Belov, Sergei Fyodorovich Belov

‘Belovy’ van Viktor Kosakovsky wordt door velen gezien als één van de belangrijkste documentaires die in Rusland in de afgelopen jaren is geproduceerd. Het lijkt heel makkelijk, je zet een camera neer bij een familie in een afgelegen Russisch plattelandsdorp, met als resultaat een documentaire over de leefwijze van deze familie. In werkelijkheid ging het er wel anders aan toe. Viktor Kosakovsky, een jonge cineast uit Sint Petersburg, verbleef maanden bij de eenvoudige boerenfamilie voordat hij de camera ging draaien. Tijdens die periode zorgde hij ervoor dat er een band ontstond met de familie en dat hij aan de nodige informatie uit het verleden van de familie kwam.

De zestig jaar oude Anna is de persoon die continue gevolgd wordt in de documentaire. De vrouw heeft twee keer een man verloren en heeft daar veel verdriet aan overgehouden. Verdriet wat ze volgens eigen zeggen zelf heeft veroorzaakt. Op de boerderij woont ze samen met Mikhail, haar broer die de dagen doorkomt met wodka. De directheid tussen broer en zus is hard en indrukwekkend, maar ook humoristisch. Wanneer de twee andere broers komen, dit gebeurt sporadisch, wordt er tijdens de gesprekken aan tafel heftig gediscussieerd door de familieleden. De één haalt zijn mening uit de ervaringen van het leven, de ander uit de wodka.

De documentaire is simpel, maar daardoor juist confronterend. Het verdriet is te voelen, net als de eenzaamheid en de verlatenheid op het Russische platteland. Viktor Kosakovsky heeft de familie op een integere manier gefilmd. Gelukkig is er wel de nodige afstand tussen de kijker en familie gehouden.

‘Belovy’ is meervoudig internationaal bekroond, dit is zeker terecht. De stilte, het verdriet om het verleden, de humor en het stoffige decor maken deze documentaire zeer geslaagd.

Hermia Pullen

Waardering: 5