Beyond the Sea (2004)

Regie: Kevin Spacey | 118 minuten | drama, muziek, biografie, musical | Acteurs: Kevin Spacey, Kate Bosworth, John Goodman, Bob Hoskins, Brenda Blethyn, Greta Scacchi, Caroline Aaron, Peter Cincotti, Michael Byrne, Matt Rippy, Gary Whelan, William Ullrich, Jake Broder, Tayfun Bademsoy, Tomas Spencer, Tom Mannion, Marcus Brigstocke, Curtis Victor, Enrique Alberto Saunders

‘Beyond the Sea’ vertelt op zeer swingende manier het levensverhaal van de legendarische Bobby Darin (1936-1973). De zanger, songwriter en acteur was een ster in de jaren 50. Niet iedereen zal zijn naam direct herkennen maar de nummers ‘Mack the Knife’ en ‘Beyond the Sea’ misschien wel.

Het mocht zeventien jaar duren voordat de biopic van de multigetalenteerde Bobby Darin er was. In deze tijd werden de namen van vele acteurs, schrijvers en regisseurs aan het project verbonden. Voordat Kevin Spacey de rol op zich mocht nemen werden Tom Cruise, Bruce Willis, Leonardo DiCaprio en Johnny Depp gevraagd of overwogen. Paramount vond Kevin Spacey te oud om Bobby Darin te spelen, een grap die ook in de film terugkomt wanneer journalisten Bobby Darin te oud vinden om zichzelf te spelen. Net zoals de grappen over de toupets van Darin, Spacey draagt ze zelf ook. Een beetje zelfspot ontbreekt dus niet. Spacey schreef, acteerde en regisseerde voor de film. Hij zingt alles zelf en het klinkt fantastisch. Het kon niet makkelijk zijn om een zanger te portretteren die verschillende muziekstijlen aan kan. Maar Spacey stopte zijn ziel en zaligheid in ‘Beyond the Sea’ en dat kan geen kijker ontgaan.

De film opent bij de opnames van een biopic over Bobby Darin (echte naam Walden Robert Cassotto). Het acteurtje (William Ullrich) die hem als jongen speelt neemt hem mee terug naar het verleden en via een hoop fantasie en wat realiteit komen we bij het heden. Niet zonder veel muziek en dans natuurlijk. Darin had sinds zijn jeugd een reumatisch hart en hij wist dat hij nooit erg oud zou worden. Hij richtte zich daarom volledig op de muziek. Hij leerde zichzelf spelen op verscheidene muziekinstrumenten waaronder piano, drums en gitaar. Hij won twee Grammy awards en werd genomineerd voor een Oscar. Darin is 37 jaar oud geworden.

Spacey kan zeker doorgaan voor Darin op latere leeftijd, Darin als twintiger is een tweede. Je ziet de lagen make-up en het relatief oudere gezicht van Kevin Spacey er duidelijk onder. Toch stoor je je daar niet aan, want Spacey speelt met zoveel passie en liefde voor het karakter. Wanneer Bobby verliefd wordt op zijn toekomstige vrouw Sandra Dee (Kate Bosworth), kun je de tederheid van zijn gezicht lezen. Ook gaat ‘Beyond the Sea’ voornamelijk om de fantasie. Kate Bosworth uit ‘Superman Returns’ (2006) is een goede Sandra Dee (1942-2005), alleen ziet zij er als de oudere Dee weer iets te jong uit. Jongere generaties zullen de naam van het klassieke tieneridool uit de jaren 50 alleen kennen uit een liedje van ‘Grease’ (1978) ‘Look At Me, I’m Sandra Dee’. John Goodman, Bob Hoskins, Brenda Blethyn, Caroline Aaron acteren prima als entourage en familie van Bobby.

‘Beyond the Sea’ is een prachtig eerbetoon aan het korte maar bewogen leven van Darin. Een aanrader voor de fans, muziek- of musicalliefhebbers!

Sarita Koendjbiharie