Blight (2018)

Recensie Blight CinemagazineRegie: Raphaël Crombez | 24 minuten | korte film, drama, thriller, fantasie | Acteurs: Florence Janas, Firat Çelik, Albane Francis, Nicolas Grosrichard, June Dune, Pierre Nisse

“Blight” betekent zowel “vloek”, als “doen verdorren” of “een vernietigende uitwerking hebben op”. De aanblik van de schattige baby van Elias en Nora in de Frans gesproken kortfilm ‘Blight’ doet niet vermoeden dat dit woord op haar van toepassing is, maar toch is er iets met haar aan de hand. Nora ontdekt dit als ze haar babydochtertje wast; een wond op haar hand geneest onmiddellijk. Dat Léa het uit krijst van verdriet (of pijn?) weerhoudt de moeder niet het nog eens te proberen: ze snijdt in haar hand, doopt haar hand in het water en voilà: het geneest!

Elias is een stuk terughoudender en wil zijn dochter kostte wat het kost beschermen. Alsof hij direct al aanvoelt dat er een prijs betaald dient te worden voor dit wonder. Maar Nora drijft haar zin door. Dat Elias gelijk krijgt, lijkt haar alleen maar meer te sterken in haar opzet. Wanneer Nora’s broer Marcus ontdekt wat zijn petekindje voor krachten heeft, loopt de kleine Léa gevaar.

‘Blight’ onderzoekt het morele dilemma – dat hier in feite geen dilemma is – van hoe belangrijk één mensenleven ten opzichte van meerdere mensenlevens is. Offer je één iemand op als je daarmee talloze anderen kunt redden? De motieven van de moeder blijven ondoorzichtig; aanvankelijk snap je haar fascinatie, maar het is onbegrijpelijk dat ze er niet is als haar dochter haar nodig heeft. Daar zou ook een andere oorzaak aan ten grondslag kunnen liggen, een postnatale depressie ligt voor de hand, maar daar gaat de film verder niet op in. Het is jammer dat we niet meer te weten komen over deze mensen; wellicht was een iets langere film beter geweest voor dit onderwerp. Boeiend, mooi in beeld gebracht en voer voor discussie.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 9 oktober 2019 (Selected Shorts #26: De beste Vlaamse kortfilms)