Blue Jasmine (2013)

Regie: Woody Allen | 98 minuten | komedie, drama | Acteurs: Cate Blanchett, Sally Hawkins, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard, Louis C.K., Bobby Cannavale, Andrew Dice Clay, Daniel Janks, Max Rutherford, Tammy Blanchard Kathy Thong, Max Casella, Ali Fedotowsky, Dean Farwood, Alden Ehrenreich, Shannon Finn, Tom Kemp, Emily Hsu

Een nieuw jaar, een nieuwe Woody Allen. Woody’s bijdrage van 2013, getooid met de poëtische titel ‘Blue Jasmine’,  gaat over de geadopteerde zussen Ginger en Jasmine. Jasmine leeft in Manhattan met haar steenrijke echtgenoot, Ginger woont in een afgeleefde woning in San Francisco met de twee zoons uit haar eerste huwelijk. Na een bittere relatiecrisis moet Jasmine op zoek naar een nieuwe woning, in de tussentijd trekt ze in bij Ginger. Oud zeer en nieuwe liefdes zetten de levens van de zussen volledig op hun kop.

Na een trits komedies is ‘Blue Jasmine’ Allens terugkeer naar het serieuze werk. Het is een film over tegenstellingen: arm – rijk, trouw – ontrouw, leugen – waarheid, gekunsteld – authentiek en de grootste tegenstelling van allemaal: nerveus Manhattan tegenover relaxt San Francisco. Ook de tegenstelling komedie tegenover drama duikt op, waarmee ‘Blue Jasmine’ nog het meest lijkt op het aardige ‘Melinda and Melinda’ uit 2004.

‘Blue Jasmine’ is wel iets beter dan die verre voorganger. Het verhaal schuift soepel heen en weer in de tijd, met een aardige twist op het eind. Met zijn uitbeelding van New Yorkse zakenmannen die rijk worden over de rug van de belastingbetaler, raakt ‘Blue Jasmine’ aan de actualiteit. Ook heeft de film een impliciete waarschuwing: waar vroeger nationaliteit of religie hele families spleten, dreigt nu de tegenstelling arm en rijk hetzelfde te doen.

Qua acteren krijgen we een paar masterclasses. Van Cate Blanchett hadden we niet anders verwacht, maar de ster is hier de Engelse Sally Hawkins, die met vet Amerikaans accent de aimabele en kwetsbare Ginger neerzet.

Zonde dat Allen niet volledig voor de ernst kiest, want de komische momenten halen telkens de angel uit het drama. Daarnaast ontbreekt een duidelijk thema: soms is het een verhaal over zusterliefde, soms over authenticiteit, soms over de rijke zakenboeven die de wereld in een crisis hebben gestort. Door de komische accenten en het gebrek aan focus, lukt het nooit om echt geraakt te worden door ‘Blue Jasmine’. Dat maakt deze tragikomedie nog niet slecht, maar een meesterwerkje zit er niet in.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 22 augustus 2013
DVD- en blu-ray-release: 6 februari 2014