Bomb (2007)

Regie: Ian Olds | 14 minuten | drama, korte film | Acteurs: Melissa Leo, John Magaro, Naomi Aborn, Andrew Dolan, Michelle Maxson, Katherine Wallach, Michael McMonagle, James Dawson, Harrison Roberts, Zane Raven     

Soms zijn er films waar je na drie keer nadenken eigenlijk nog niet weet waar hij eigenlijk over gaat. De korte film ‘Bomb’ is er zo een. In de 14 minuten die de film duurt, zie je een jongen en een meisje samen op een oud oefenterrein van de US Air Force, in het huis van de jongen waar allerlei vreemde types rondlopen en zie je ze buiten, waar het meisje de jongen een zoen geeft. Wat regisseur Ian Olds precies met deze film wil, lijkt een compleet raadsel. Er lijkt nauwelijks een verhaal in de film te zitten en de locaties waar de film geschoten is, lijken ook willekeurig gekozen. ‘Bomb’ wordt een ongebruikelijk liefdesverhaal genoemd en ‘ongebruikelijk’ is deze film zeker.

Ian Olds regisseerde in zijn carrière eerder zowel documentaires als fictiefilms. Een van zijn meest recente films is  ‘Occupation: Dreamland’, een documentaire over Amerikaanse soldaten die gelegerd zijn in het Irakese Falluja. Deze documentaire van Olds was genomineerd voor de Oscar voor beste documentaire.

Ondanks het feit dat de essentie van de film vrij onduidelijk is maakt dat ‘Bomb’ niet vervelend om naar te kijken. Vooral de scène in het huis van de jongen is wonderlijk. Terwijl buiten het huis twee kleine kinderen met een vaatje olie en vuur aan het spelen zijn, probeert moeder binnen uit alle macht te kleine laarzen aan te trekken. Deze laarzen blijken van een vrouw te zijn, die in de keuken op de grond ligt. Wat deze hele vertoning te betekenen heeft, verteld Olds niet, hier mag je zelf je invulling aan geven.  Al met al heeft Olds met ‘Bomb’ een wonderlijke film gemaakt, waar je van kan genieten zonder hem te begrijpen.

Wietske Uneken