South of Ten (2006)

Regie: Liza Johnson | 10 minuten | drama, korte film

Een meisje fietst driftig langs een enorme stapel betonnen buizen, zonder op- of om te kijken rijdt ze door het verwoeste landschap. Onder de indruk lijkt ze niet. Het is één van de beelden van ‘South of Ten’. Deze korte film schetst een beeld van de situatie rondom de Mississippi Gulf Coast, de streek die getroffen werd door de orkaan Katrina in 2005.

Liza Johnson is zowel schrijver als filmmaker. Haar korte films zijn al op verschillende filmfestivals vertoond. Zo is ‘South of Ten’ in première gegaan op de openingsavond van het New York filmfestival in 2006. Andere films van haar hand zijn onder andere ‘Good Sister/Bad Sister’ (1996), ‘Giftwrap’ (1998) en ‘If Then Maybe’ (2004). Ze wilde in ‘South of Ten’ een ander beeld laten zien van de slachtoffers van Katrina dan de beelden die iedereen op het nieuws had gezien. Om deze reden maakt ze in haar korte film geen gebruik van interviews, maar portretteert ze mensen door te laten zien hoe ze met de ramp omgaan. Naast het fietsende meisje zien we beelden van mensen die druk bezig zijn hun huis weer op te bouwen en mensen die aan het kamperen zijn in hun halfverwoeste huis. Ondanks het feit dat de film geen documentaire is, toont ‘South of Ten’ een realistisch beeld van de situatie rondom de Mississipi Gulf Coast. Dit komt doordat Johnson haar scenario baseerde op verhalen van bewoners van de streek en deze non-acteurs zelf scènes liet spelen.

‘South of Ten’ laat zien dat er niet altijd lange films nodig zijn om een krachtig statement te maken. Ook laat de film zien dat speelfilms niet per definitie beter in het schetsen van een situatie zijn dan een korte film. Los daarvan toont Johnson ons ook, dat er niet altijd woorden nodig zijn voor een film. De beelden die we tien minuten lang te zien krijgen, maken duidelijk welke verwoestingen orkaan Katrina heeft aangericht rondom de Mississippi Gulf Coast en hoe de bewoners van deze streek daarmee om gaan.  Dit doet ze op zo’n manier dat de beelden nog lang in je geheugen blijven, iets wat niet van veel films gezegd kan worden.

Wietske Uneken