Bukowski (2010)

Regie: Daan Bakker | 10 minuten | korte film | Acteurs: Miles van der Lely, Bert Luppes, Hugo Koolschijn, Marion Kicken, Kiki Henwood, David Eeles, Robijn Wendelaar, Guido Pollemans, Giulio D’Anna, Sara Ercoli, Yannick Greweldinger, Marcel Schouwstra, Daniel Diecken, Abdul Kodad, Willemijn Kressenhof

Het was een geslaagde 1 april grap: dat Brad Pitt de hoofdrol zou spelen in het NPS Kort! filmpje ‘Bukowski’ van Daan Bakker. De NPS maakte bekend dat de Hollywoodster een week beschikbaar zou zijn voor de opnamen van het korte filmpje en enkele media trapten er in en plaatsten het bericht. Na het zien van ‘Bukowski’ is het eigenlijk maar fijn dat de rol van schrijver Charles Bukowski niet naar de populaire acteur is gegaan, maar naar de hartveroverende Miles van der Lely.

Miles speelt Tom, een jongen van twaalf die zich helemaal verliest in boeken waarvoor hij eigenlijk nog te jong is. Met zijn ouders en jongere zusje is hij op bezoek in Amsterdam, waar ze een nachtje in een sjiek hotel verblijven. Op het moment van aankomst leest hij de dikke pil The Pleasures of the Damned van Charles Bukowski en als zijn zusje in het hotelbed naast hem al slaapt slaat hij de laatste bladzijde op. Uit. Gegrepen door wat hij gelezen heeft kan Tom de slaap niet vatten en gaat op onderzoek uit in het hotel, waar de meeste gasten plaats hebben gemaakt voor het schoonmaakpersoneel. Wanneer Tom een van de schoonmakers (Bert Luppes) ontmoet, verliest hij zichzelf in zijn fantasiewereld en weet op aanstekelijke manier het voltallige hotelpersoneel te vermaken.

Een van de mooiste scènes is die waarin Miles en Hugo Koolschijn op bijna westernachtige wijze (begeleid met dito muziek) met elkaars aanwezigheid geconfronteerd worden. De verschillen tussen de twee acteurs worden prachtig verbeeld: het markante, doorleefde gezicht van Koolschijn tegenover het perzikhuidje van Miles… ‘Bukowksi’, winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht 2010, eindigt zoals je zou willen dat ie eindigt. Niets meer aan toe te voegen.

Monica Meijer