Carancho (2010)

Regie: Pablo Trapero | 107 minuten | misdaad, drama, romantiek, thriller | Acteurs: Ricardo Darin, Martina Gusman, Carlos Weber, José Luis Arias, Fabio Ronzano, Loren Acuña, Gabriel Almirón, José Manuel Espeche

‘Carancho’, geregisseerd door Pablo Trapero, begint met een opsomming van het aantal verkeersslachtoffers in Argentinië: 22 doden per dag, 683 per maand en 8000 per jaar. De toon is gezet. Wat volgt is een onverbloemde kijk op de harde actualiteit in San Justo, Buenos Aires. Auto-ongelukken als doodsoorzaak nummer 1 en hoe de carancho’s (aasgieren) daar aan proberen te verdienen. Eén van die carancho’s is Sosa (Ricardo Darin, bekend van Oscarwinnaar ‘El secreto de sus ojos’). Hij, een voormalig advocaat die ‘door omstandigheden’ zonder licentie kwam te zitten, achtervolgt ambulances om direct op de plaats van het ongeval zaken te kunnen doen. Ook deinst hij er niet voor terug om ongelukken zelf te ensceneren.

Op een van zijn tripjes helpt hij verpleegster/ambulancezuster Luján (Martina Gusman, de vrouw van regisseur Trapero) met een zwaargewond slachtoffer. Luján gebruikt drugs om de vele uren wacht- en nachtdienst vol te kunnen maken. Want pas door vele overuren en extra diensten te draaien, komt ze in aanmerking voor een eventuele promotie. Vanaf het eerste contact is er sprake van een aantrekkingskracht tussen Sosa en Luján en naarmate de film vordert groeit hun relatie naar echte liefde, ondanks of dankzij de zware omstandigheden waarin beiden verkeren.

Sosa probeert onder de constante pressie en fysieke intimidatie van zijn bazen (de ‘Stichting’, een maffia-achtig consortium) uit te komen. Hij wil ruim cashen met een geënsceneerd ongeval om hierna de boel de boel te laten en een nieuw leven te beginnen met zijn geliefde. Helaas gaan de dingen niet volgens plan. Sosa moet niet alleen Luján opnieuw voor zich winnen, hij moet ook een waterdicht plan verzinnen om alsnog aan zijn uitzichtloze bestaan te ontsnappen.

‘Carancho’ is geen vrolijke film. Hij raakt je als een baksteen. Explosief, rauw met een zeer zwart randje. Een film die de dingen niet mooier maakt dan ze zijn. We zien het echte, harde bestaan van mensen in de marge. Gehaaide advocaten die over de ruggen van verkeersslachtoffers rijk proberen te worden. De corrupte ambulancebroeders, politieagenten en zelfs lijkschouwers die het spelletje van verzekeringen oplichten mee spelen. En de familie van de slachtoffers die met een fooi worden opgescheept. Dit is een nachtleven wat je maar zelden ziet. Een nachtleven waar voor een zwaargewond slachtoffer niet altijd plek is in de ziekenhuizen en waar voor de goedwillende Luján bijna geen eer te behalen valt.

Hopeloos vechten tegen de bierkaai, zo valt de ‘strijd’ van Sosa en Luján te beschrijven. Zie maar eens te overleven in deze door en door verrotte maatschappij. ‘Carancho’ blinkt over de gehele linie uit qua acteerprestaties met Garin, die nog altijd geen gehoor wenst te geven aan de lokroep uit Hollywood, en Gusman als zeer overtuigende hoofdrolspelers. Je zou de film kunnen zien als een ode aan de onlangs overleden Zuid-Amerikaanse schrijver Gabriel Garcia Márquez: liefde in tijden van cholera. Twee geliefden die zich hardnekkig aan elkaar vastklampen in de hoop op licht aan het einde van de tunnel. Geen lichte kost, maar verplicht kijkvoer!

Ruud Stift

‘Carancho’ verschijnt dinsdag 18 februari 2014 op DVD.