Ca$h (2010)

Regie: Stephen Milburn Anderson | 108 minuten | thriller, misdaad | Acteurs: Sean Bean, Chris Hemsworth, Victoria Profeta, Mike Starr, Glenn Plummer, Michael Mantell, Antony Thekkek, Tim Kazurinsky, Jeff Albertson, Tommy Bartlett, Josh Blue, Debbi Burns, Gregory Fawcett, Robert C. Goodwin, Cheryl Hamada, Bill Ibrahim, Kevin R. Kelly, Charles Kierscht, James Pusztay, Paul Sanchez, Janelle Snow, Christian Stolte, Craig Sunderlin, James Warfield

Sam (Chris Hemsworth) en Leslie (Victoria Profeta) hebben de dag van hun leven, een koffer met meer dan een half miljoen dollar valt vanuit het niets op hun auto. Hun leven neemt een drastische wending. Het afbetalen van de hypotheekschuld is opeens mogelijk, net als het aanschaffen van een aantal luxe meubelen.

Zoals wel vaker gaat zo’n gelukkige vondst niet zonder problemen. De wonderlijke crimineel Pyke Kubic (Sean Bean) komt langs om het geld terug te eisen op welke manier dan ook. Hij dwingt het koppel om ook het uitgegeven geld op te halen, Kubic is bezeten van precieze aantallen. Deze bezetenheid en obsessie zijn leuke toevoegingen voor een verder nogal mager verhaal.

Sean Bean is gezegend met de natuurlijke gave dat hij altijd charismatisch overkomt. Ook nu hij de bad guy speelt is dit geval. Niet alleen heeft hij het perfecte gezicht voor een crimineel maar ook is hij aan het begin nog wel de held van het verhaal, terwijl hij later toch echt een bad ass slechterik te zijn die nergens voor terug deinst. De meest memorabele scènes zijn dan ook wanneer Sean Bean heerlijk slecht maar tegelijk de rust zelve is. Alleen is er altijd iets van zijn emotie in zijn gezicht gekerfd waardoor het bij tijd en wijle moeilijk te geloven valt dat hij werkelijk tot alles in staat is.

De andere acteurs fungeren als rekwisieten. Ze maken wezenlijk onderdeel uit van het verhaal, maar toch ook weer niet omdat ze in het acteren zelf, met name Chris Hemsworth, in het niet vallen bij Sean Bean. De vrijwel onbekende Victoria Profeta zet wel een aardig karakter neer en is daarbij een leuke verschijning om naar te kijken.

Maar een goed acterende Sean Bean maakt nog geen goede film. Het verhaal is en blijft ongeloofwaardig tot op het bot en naarmate de film vordert stijgt de ongeloofwaardigheid alleen maar meer. Normaal gesproken zou de politie toch wel iets meer hun best doen om overvallers in de kraag te grijpen, althans dat is te hopen. Over de politie gesproken: wanneer zij een achtervolging in zetten, moeten ze dan altijd zo nodig zwieren van links naar rechts? Is het zo moeilijk om een auto recht te houden, dat is efficiënter wanneer er geen obstakels zijn. Dit is vast één van de bizarre Hollywoodwetten die keer op keer door regisseurs worden overgenomen en ook in ‘Cash’ is dat het geval.

‘Cash’ is een zinloze thriller met een goed acterende Sean Bean. Het ontbreekt het verhaal van de film aan interessante ontwikkelingen en meerdere sterke personages. Daardoor is het kijken ervan een nogal lauwe ervaring, om nog maar te zwijgen over de flauwe humor die vaak totaal niet grappig is.

Meinte van Egmond

‘Ca$h’ verschijnt woensdag 23 januari 2013 op DVD en blu-ray (re-release, voordelig geprijsd).