Cosmonauta (2009)

Regie: Susanna Nicchiarelli | 83 minuten | drama, komedie | Acteurs: Marianna Raschillà, Pietro Del Giudice, Susanna Nicchiarelli, Angelo Orlando, Claudia Pandolfi, Sergio Rubini

Er werd je op school wel eens gevraagd wat je later wilde worden. De één wilde brandweerman worden, de ander politieman. Weer een ander dierenverzorger en soms zat er een toekomstige profvoetballer tussen. Luciana is ook zo’n meisje met een specifiek doel. Ze droomt over een bestaan als kosmonaut. Net zoals haar grote voorbeelden: de Russische ruimtevaarders. Luciana woont namelijk in het Italië van de jaren vijftig en zestig van de 20ste eeuw toen de ruimterace tussen de Sovjet-Unie en de VS hoogtij vierde. Haar moeder is traditioneel van opvattingen en wil haar dochter het liefst op een orthodoxe manier opvoeden. Luciana heeft echter andere plannen. Zij voelt zich enorm aangetrokken tot het Russische communisme en brengt dan ook veel tijd door bij communistische kennissen en een communistische jeugdgroep. In dit mannenbolwerk moet Luciana zich staande zien te houden. De zaken komen een stuk moeilijker te liggen als zij verliefd wordt op een van haar medekameraden. Ook thuis heeft Luciana het erg moeilijk. Haar stiefvader is volgens haar een “fascist” en het hele gezin draait eigenlijk om de zorg voor haar broertje Arturo die lijdt aan ernstige epileptische aanvallen. Ook Arturo ontsnapt uit de dagelijkse realiteit van zijn bestaan door te dromen over reizen naar de maan. Zal Luciana nu ze zich in haar puberteit bevindt zich meer moeten gaan richten op aardse of hemelse zaken?

Het antwoord op deze vraag weten we na ongeveer 83 minuten film. ‘Cosmonauta’ is in de eerste plaats een vrij korte film. Dit is echter geen nadeel, hoewel het onderwerp zich best leent voor een langere speelduur. Er wordt door regisseuse Nicchiarelli veelvuldig gebruik gemaakt van archiefmateriaal uit nieuwsuitzendingen en documentaires die te maken hebben met de Russische ruimtereizen uit die tijd. Dit is, in verband met het tijdsbeeld waarin de film zich afspeelt, belangrijk voor de historische context en om de belevingswereld van de twee kinderen te kenschetsen. Maar dit materiaal neemt tijd in beslag die, zoals gezegd, gebruikt had kunnen worden om nog wat extra scènes kwijt te kunnen. Toch is dit uiteindelijk spijkers op laag water zoeken. ‘Cosmonauta’ is een charmant coming-of-age verhaal over een vrijgevochten meisje dat groots durft te dromen en zich niet laat weerhouden door de conservatieve opvattingen van haar omgeving. Een kleine maar fijne film.

Joost Hoedemaeckers