Daniel’s Daughter (2008)

Regie: Neill Fearnley | 87 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Laura Leighton, Sebastian Spence, Ruth Marshall, Derek McGrath, Brandon Firla, Kelli Fox, Martin Doyle, Barry Flatman, Brad Borbridge, Brendan Wall, McKenzi Scott, Shae Norris, Caprice Herjavec, Olivia Palenstein, London Angelis, Dorly Jean-Louis, Neill Fearnley as Judge

‘Daniels Daughter’ start met een mooi panorama van imposante zeekliffen. Even later verandert het beeld en zijn we in New Kerry beland. Op de jaarlijkse bazaar wandelt Catherine Madighan samen met haar ouders en haar vriendinnetje Fiona langs de verschillende kramen. Maar vader Daniel treedt ook op tijdens deze lokale markt met zijn vrienden Cavenaugh en Donahue. Zij zingen een Iers folkliedje waarnaar Catherine tezamen met moeder Mary en Fiona aandacht luisteren. De gezellige dag eindigt met het maken van een blijvende herinnering; Catherine poseert samen met moeder Mary en Daniel op een heuvel. Via de gemaakte foto beland je als kijker in het heden. Jaren later is Catherine een vrouw die alles prima op orde heeft. Met gemak regelt ze zaken met haar weddingplanner en voert tegelijkertijd een redactievergadering.

Na deze besprekingen ontvangt ze van assistent Simon een pakket die net is gekomen met de post. De inhoud brengt haar danig uit balans. Catherine wil er eerst niets van weten, maar beseft dat ze moet doen wat ze zelf ook in haar magazine predikt: haar problemen onder ogen zien. Ze reist samen met Simon af naar New Kerry. Catherine denkt snel de wens van haar vader te kunnen uitvoeren zonder veel rompslomp. Maar onverwachte complicaties en een ontmoeting zorgen voor veel beroering bij Catherine. Laat het verblijf in haar geboorteplaats wel zo koud als ze aanvankelijk dacht?

De meeste mensen kennen Laura Leighton van de populaire televisieserie “Melrose Place” uit de jaren negentig. Daarin speelde de knappe roodharige actrice de rol van Sidney, een pittige dame met wie je moest uitkijken. Dat personage staat in schril contrast met het karakter Catherine Madighan in ‘Daniels Daughter’. Leighton laat zich in deze televisiefilm niet van haar sterkste kant zien. De felheid en pit die ze uitstraalde in ‘Melrose Place’ is hier nergens te bekennen. Ook ontbreekt de pit bij de scènes met haar verloofde Stuart Wallack. Je vraagt je gezien het leeftijdsverschil al af waarom de twee in godsnaam willen trouwen.

Doordat er geen glimp van passie te bespeuren valt ontbreekt de geloofwaardigheid van Catherine en Stuart als koppel compleet. Je ziet niets van liefde in de ogen van Leighton en acteur Barry Flatman wanneer het stel elkaar even op kantoor treft. Het is gewoon lachwekkend hoe stijf ze zich gedragen. Catherine zou nog beter matchen met assistent Jeffrey – ook al is ie overduidelijk homo – als je de scène ziet waarin ze hem in vertrouwen neemt over haar vaders overlijden en zijn laatste wens. Het is zonde dat de vonken niet overtuigend willen overslaan tussen Leighton en de mannen waarnaar Catherines hart uitgaat. De romantiek tussen de acteurs blijft mat, daar kunnen de mooie opnamelocaties ook niet tegenop boksen.

Waar het personage Catherine nogal téveel perfectie uitstraalt in haar doen en laten, geldt het tegenovergestelde voor vriendin Fiona. Dit karakter komt veel echter op je over dan Catherine doordat ze echt een herkenbaar typetje is. Actrice Kelli Fox geeft op een naturelle wijze gestalte aan de vlotte huismoeder Fiona die zich vooral richt op het huishouden en haar kinderen. Acteur Sebastian Spence (tv-serie ‘First Wave’) vertolkt de sympathieke Ier Connor Bailey, die na enige reizen rond de wereld zijn plek heeft gevonden in New Kerry. Spence komt af en toe leuk uit de hoek met de gegeven dialogen. Bijvoorbeeld in het prille begin als Catherine hem de weg vraagt. Maar deze zoetige rol lijkt niet echt op Spences naam geschreven omdat dit karakter niet echt blaakt van vechterslust. Spences kracht ligt meer bij complexere personages als je zijn werk kent van onder meer ‘First Wave’.

Een ander vermeldenswaardig personage uit ‘Daniel’s Daughter’ is de snobberige assistent Jeffrey. Acteur Brandon Firla is erg vermakelijk als de modebewuste steun en toeverlaat van Catherine. Het is onder meer aan hem te danken dat ‘Daniels Daughter’ de broodnodige humor bevat. Hij voorkomt dat de film verzandt in de dramatiek, bijvoorbeeld door zijn droge opmerking na Catherines reactie op het pakket van haar vader, maar ook als hij de kreet “Issue 37, hallo…” uitroept bij een redelijk serieus ogenblik.

‘Daniel’s Daughter’ leunt sterk op de looks van Laura Leighton. Het verhaal is namelijk niet bijster interessant doordat de karakters maar wat oppervlakkig blijven. De ongelukkige jeugd die Catherine klaarblijkelijk heeft gehad, komt mondeling aan bod. Het was beter geweest dat ze nog meer beelden hadden getoond van Catherines miserabele jeugdjaren, want echt medelijwekkend komt ze niet over als volwassene. En een paar extra beelden van pa Madighan hadden ook niet misstaan om meer verdieping te brengen en de dramatiek te versterken. Leightons sterkste momenten als Catherine zijn op een hand te tellen, zoals wanneer Catherine een nacht doorhaalt in de plaatselijke kroeg en ze ontdekt hoe haar vader daadwerkelijk in elkaar zat.

Concluderend is ‘Daniel’s Daughter’ een vrij doorsnee televisiefilm, afgezien van de mooie opnamelocaties. De moraal die de scriptschrijfster Tracy Rosen in haar verhaal rondom Catherine heeft verweven, is aardig. Maar niet goed genoeg om het niveau écht omhoog te krikken. De film kenmerkt zich namelijk door voorspelbaarheid – naast de eerder genoemde kritiekpunten. Rosen kan voor leuke climaxen beter in de leer gaan bij haar broer, de vermaarde J.J. Abrams – bekend van de tv-series ‘Alias’ en ‘Lost’. Hij weet de kijker flink te verrassen. ‘ Daniels Daughter’ is in geen geval een film die je beslist in je dvd-collectie moet hebben, want er zijn genoeg andere filmvarianten op dit thema te vinden die beter uitblinken in drama, spel en verhaal.

Ans Wijngaarden