30 Days of Night: Dark Days (2010)

Regie: Ben Ketai | 92 minuten | horror, thriller | Acteurs: Kiele Sanchez, Rhys Coiro, Diora Baird, Harold Perrineau, Mia Kirshner, Troy Ruptash, Ben Cotton, Katie Keating, Katharine Isabelle, James Pizzinato, Peter Hall, Stephen Huszar, Marco Soriano, Jackson Berlin, John DeSantis    

In ’30 Days of Night’ uit 2007 werd het stadje Barrow in Alaska, waar het in de wintertijd een maand lang donker blijft, aangevallen door een groep bloeddorstige vampiers. Bijna iedereen in het stadje werd afgeslacht. De mannelijke hoofdrol in die film werd overtuigend neergezet door Josh Hartnett als Eben Oleson. Zijn vrouw, die aan de vampiers wist te ontkomen werd gespeeld door Melissa George.

Het vervolg, ’30 Days of Night: Dark Days’ begint waar de eerste film eindigde. De rol van Stella wordt dit keer gespeeld door Kiele Sanchez.  We zien Stella een jaar na de slachting van Barrow. Ze is verhuist naar Los Angeles en houdt daar lezingen, waarin zij mensen ervan probeert te overtuigen dat vampiers echt bestaan. Via haar publieke optredens komt ze in contact met een groep vanpierjagers (Rhys Coiro, Diora Baird, Harold Perrinneau). Ze sluit zich bij hen aan en gezamenlijk openen ze de jacht op de vampierkoningin, het brein achter gebeurtenissen in Barrow. Voor Stella betekent dit de uitgelezen kans om eindelijk de dood van haar man te kunnen wreken.

Zonder enige vorm van training of overleg gaat de groep jagers op zoek naar de schuilplaats van de vampiers. Aangezien zij compleet onvoorbereid te werk gaan, wordt de ene stompzinnige beslissing na de andere genomen. Dit leidt tot extreem ongeloofwaardige situaties, waarin zelfs een huis-tuin-en keuken-vampierjager het beter zou weten. Met het einde als klap op de vuurpijl. De effecten en de make-up zijn in orde, maar dat kan het slechte script niet redden.

Uniek voor het eerste deel was de vondst van een klein, afgelegen stadje waar 30 dagen de zon niet op komt. Laat daar vervolgens een groep wilde vampiers los en een originele insteek voor een vampierfilm is geboren. Zelfs voor een mogelijk vervolg. Helaas worden deze aanknopingspunten volledig genegeerd en krijgt de kijker een min of meer standaard vampierfilm voorgeschoteld; en dan ook nog een bijzonder matige. Een vervolg maken met een compleet nieuwe cast in een andere setting is nog tot daar aan toe, maar het ontbreken van de unieke sfeer is het grootste gemis. Het vervolg van ’30 Days of Night’ heeft niets meegekregen van het eerste deel en dat is eeuwig zonde. Jammer.

Grietje de Heer