De huifkar vol taart – The Pie-Covered Wagon (1932)

Regie: Charles Lamont | 9 minuten | actie, komedie, western, avontuur, korte film | Acteurs: Shirley Temple, Georgie Smith, Eugene Butler, Philip Hurlic, Arthur J. Maskery, Jimmie Milliken

Dit filmpje is deel twee uit de serie Baby Burlesks van Educational Pictures van begin jaren 30. Het zijn satire filmpjes op blockbusters en events van die tijd. Deze is een knipoog naar ‘The Covered Wagon’ (1923), een Amerikaanse stomme film over een stel pioniers in het Westen. Veel van de kindercast was gerekruteerd van de Meglin’s Dance School in Hollywood. Zo ook hoofdrolspeelster en megasterretje Shirley Temple.

Het begint met Burlesks mannelijke hoofdrolspeler Georgie Smith, hij zingt: “O, Susanna, o, don’t you cry for me, I’ve come from Alabama, with my banjo on my knee”, voor zijn Shirley, die de was aan het doen is. Al gauw komt de andere vaste Burlesks speler Eugene Butler jaloers wezen op de twee. Hij reageert zich af op een andere Burlesks jongen, de grappige Philip Hurlic. Hij moet fijn kijken of er indianen in de buurt zijn en dat is zo. Ze pakken Shirley en binden haar vast aan een paal. Shirley schreeuwt om hulp (voor haar drie jaar heeft ze overigens wel een volwassen gezichtje). Gelukkig is het hondje uit het filmpje ‘Shirley in de Ring’ (Kid’s Last Fight) (1932) hier ook om te helpen. Er is ook een beer, maar die helpt niet zozeer. Verder rennen er alleen maar koters rond met luiers rond zoals in alle Baby Burlesks. De indianen worden uiteindelijk verslagen met wel heel bijzondere ammunitie, maar de titel verraadt dit al een beetje. ‘De Huifkar vol Taart’ is niet supergrappig, maar het is wel leuk om deze kindjes in de weer te zien en te horen praten als volwassenen.

Sarita Koendjbiharie