De kleine ijsbeer 2: Het geheimzinnige eiland-Der kleine Eisbär 2 – Die geheimnisvolle Insel (2005)

Regie: Thilo Graf Rothkirch, Piet De Rycker | 78 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Xavier Werner, Laurens Lentz, Guylou Werner, Jon van Eerd, Lottie Hellingman, Timo Bakker, Lasca ten Kate, Filip Bolluyt, Reinder van der Naalt, Fred Butter, Edna Kalb, Raymi Sambo, Murth Mossel, Marjolijn Touw, Marnix Emanuel, Lieneke Le Roux, Marjolein Algera, Bram Bart, Lucie de Lange, Emmelie Zipson, Olaf Wijnants, Fred Meijer, Stan Limburg

De Galapagoseilanden staan bekend om de grote variatie aan planten en dieren die er te vinden zijn. Er leven unieke diersoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. De verder ongerepte natuur maken de eilanden een paradijs op aarde. ‘De kleine ijsbeer 2’ probeert met de film een zeker natuurbesef bij kinderen aan te wakkeren.

Lars, de kleine ijsbeer reist samen met zijn vrienden van de noordpool naar de zuidpool. De zuidpool bereiken ze niet, onderweg belanden ze op een van de Galapagoseilanden. Op dat eiland beleven ze spannende, maar vooral leerzame avonturen. Ze maken vrienden, redden wat schildpadeieren en maken een vulkaanuitbarsting mee. Die vulkaanuitbarsting zorgt ervoor dat er leven op de eilanden is. Dit wordt in de film uitgelegd door de schildpad Darwina (naar de natuuronderzoeker Charles Darwin). De les die dan ook getrokken moet worden aan het eind van de film is dat de natuur in evenwicht is en dat de mens hierin feitelijk niets te zoeken heeft. Wat vergeten wordt te vermelden is dat de mens ook onderdeel is van die natuur en in plaats van mensen als indringers af te schilderen, hadden de makers beter de mens kunnen laten integreren in het geheel. Vooral de wetenschappers zijn in dit verhaal de slechteriken Maar goed, misschien is het voor kinderen wel goed om echt alleen de natuur en de balans tussen zee en land als ingangspunt te kiezen. De mens alleen richt tenslotte al genoeg aan in de natuur.

‘De kleine ijsbeer 2’ heeft alle ingrediënten voor een leuke tekenfilm. Er is spanning, humor, mooie sfeerbeelden en de stemmen zijn nu eens door kinderen ingesproken en niet door bekende acteurs. De beelden in de deze tekenfilm zijn mooi getekend en dat maakt het voor volwassenen ook leuk om naar te kijken.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 26 april 2006