De openbaring (2022)

Recensie De openbaring CinemagazineRegie: Chris W. Mitchell | 92 minuten | thriller | Acteurs: Victor Löw, Leny Breederveld, Monic Hendrickx, William Sutton, Peter Bolhuis, Eline Havenaar

De bejaarde alleenstaande moeder van Jacob is terecht bezorgd. “Je gaat je toch niet weer zo gedragen als in 2000 toen die computers op tilt sloegen, hè?” Het is inmiddels twintig jaar later en de eerste berichten over het coronavirus verschijnen in de media. Haar zoon staat te boek als labiel, want met Y2K was Jacob (Victor Löw) in alle staten. Tel daar het recentelijk overlijden van zijn vader bij op en er borrelt een ‘wappie’ in wording aan het oppervlak. De eerste lockdown is een feit en Jacob ontpopt zich in ‘De openbaring’ tot een strijder voor de ‘Bio-veiligheid’, want zijn opvatting is dat we gevangen worden gehouden door de overheid en hij moet zijn kwetsbare oudere moeder beschermen. In haar eigen woning verplicht Jacob haar tot quarantaine, koste wat het kost.

Compleet met mondmasker en in een witte wegwerpoverall riskeert hij een bezoekje aan de supermarkt, omdat er ‘wel slagroom bij appeltaart hoort’ en de bezorgservice het vergeten was. Mensen in de buurtsuper reageren lacherig op het spektakel. Van afstand houden is dan nog weinig sprake. Bij thuiskomst worden alle boodschappen met de hand in een sopje gereinigd en schropt Jacob zichzelf onder de douche schoon. Even een raam open zetten om de frisse lentelucht op te snuiven is ten strengste verboden.

Elke dag trekt hij zich boven langer terug op zijn oude jongensslaapkamer en zinkt steeds verder weg in de verkeerde kant van het internet. Zus Magda (Monic Hendrickx) die in het ziekenhuis werkt – en hersteld is van de eerste Delta variant – kijkt met argusogen naar haar broer, want Jacob wordt meegezogen in teksten uit de bijbel en hallucinerende beelden van een online complottheoreticus. Hij verliest de realiteit compleet uit het oog. Al snel blijkt die obsessie een groter gevaar voor zijn moeder (Leny Breederveld) dan de pandemie.

Wat ‘De openbaring’ filmisch een extra lading geeft, is het camerawerk van Joris Bulstra. De verouderde, sombere eengezinswoning wordt daardoor een akelige, beklemmende burcht die voor Jacob een perfecte broedplaats is van waanzin en absurde restricties. Het is een geslaagde uitvergroting van het benauwende gevoel die we allemaal hebben ervaren tijdens de eerste lockdown en de lange rits aan maatregelen die daarop volgden.

Acteur Victor Löw besloot om tijdens een wandeling in de winter van 2021 zijn synopsis te pitchen aan filmmaker en festivalorganisator Jan Doense. Hij was direct gegrepen en schakelde dezelfde dag nog met Chris W. Michell die verantwoordelijk is voor de Nederlandse horrorfilm ‘De Poel’ uit 2014. ‘De Openbaring’ kent een satirische start die omslaat naar een thriller van proportie waarin het karakter van Löw op onderhoudende wijze doordraait.

Lisette van der Meij

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: Filmfestival Amsterdamned, april 2022 (openingsfilm)
VOD-release: 26 mei 2022
DVD- en blu-ray-release: 24 augustus 2022