Dead or Alive: Final (2002)

Regie: Takashi Miike | 89 minuten | actie, drama, avontuur, science fiction | Acteurs: Sho Aikawa, Maria Chen, Richard Chen, Jason Chu, Josie Ho, Tony Ho, Hiroyoshi Komuro, Ken Lo, Rachel Ngan, Don Tai, Riki Takeuchi, William Tuen, Terence Yin

Deel drie alweer in het ‘Dead or Alive’ universum. En regisseur Miike weet voor de derde keer weer iets aparts neer te zetten. Bovendien is deze film meteen de meest toegankelijke van de saga.

In ‘Dead or Alive 3’ maak je kennis met de blonde Ryô (Aikawa). De man is een ‘replicant’, een menselijke gevechtsandroïde. Ryô raakt betrokken in een bikkelharde oorlog tussen het leger en een groepje rebellen. Het is het jaar 2346 en de overheid stelt strenge beperkingen aan geboortes. Mensen die toch zwanger worden worstelen met het sadistische regime van de Chinees-Japanse overheid. Ook overheidsagent Honda (Takeuchi) heeft moeite met zijn leven. Hij begint te twijfelen over zijn bestaan.

Als je een beetje bekend bent met de ‘Dead or Alive’ saga dan weet je dat Miike zijn films niet heeft bedoeld als klakkeloze herhalingsoefening. Op de titels en de vaste bijdrage van Takeuchi en Aikawa na, hebben de films weinig met elkaar gemeen. In elke episode spelen de acteurs totaal uiteenlopende rollen en is de verhaallijn niet met de voorganger te vergelijken. Zo ook niet in dit derde deel.

Deel een van de trilogie was een gitzwarte drama-thriller, deel twee was dan weer een duistere komedie en het sluitstuk van de franchise is een onvervalste actie-film met sci-fi elementen. De replicanten zijn een liefdevolle hommage aan ‘Bladerunner’ en de vertraagde actie is een vette knipoog naar ‘The Matrix’. En hoewel Miike’s budgetfilm qua actie niet kan tippen aan de grotere films in het genre, zien de gevechtsscènes er prima uit.

Het verhaal is dan weer niet zo bijster bijzonder. Robotmensen die over hun bestaan twijfelen en megalomane machtsmisbruikers zijn ondertussen al behoorlijk uitgekauwd. Miike doet niets nieuws met zijn personages en al snel verzandt de film in een onderhoudende, maar weinig noemenswaardige actiefilm. ‘Dead or Alive 3’ is niet slecht, maar van Miike mag je gewoon iets meer verwachten.

De hand van de meester is in ‘Dead or Alive 3’ opvallend afwezig. Okay, de toon van de film is bij vlagen behoorlijk somber en pessimistisch, maar over het algemeen is de film behoorlijk tam. De openlijke flirt met homoseksualiteit is ook in dit deel sterk aanwezig. In deel een was in een wervelende beginscène te zien waar de Japanse gayscene zich volgens Miike mee bezig houdt. In deel twee was de homoseksualiteit te vinden in korte tussenscènes die door actiescènes waren gemonteerd. In de finale speelt de Chinese Chen een nichterige overheidsman.

Ook qua geweld is Miike een stuk milder in deze film. ‘Dead or Alive 3’ is nergens expliciet of keihard. Het verhaal kabbelt braafjes voort en het geweld is op een ingetogen manier in beeld gebracht. Dus geen overmatige hoeveelheid zaad en andere lichaamssappen in dit deel. Je zou bijna denken dat Miike volwassen is geworden. Bijna dan, want het absurde einde laat je duidelijk merken dat de cineast zijn voorliefde voor genitaliën nog lang niet verloren heeft.

‘Dead or Alive 3′ is een aardige actiefilm. De film is degelijk in beeld gebracht, het ziet er verzorgd uit en het verhaal is vrij sterk verteld. Het sluitstuk van Miike’s trilogie is veel te mild en voorzichtig en je moet het zonder zijn visuele grappen doen. Het lijkt erop of de relregisseur zijn wilde haren aan het kwijtraken is. Dit is zeker niet Miike’s beste film, maar als je van goed verzorgde scifi-actie houdt dan is dit misschien wel de film voor jou. Voor verstokte Miike-fans is dit een kleine tegenvaller.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3