Dode hoek (2017)

Recensie Dode hoek CinemagazineRegie: Nabil Ben Yadir | 97 minuten | actie, misdaad, drama, thriller | Acteurs: Peter van den Begin, Soufiane Chilah, Jan Decleir, David Murgia, Ruth Becquart, Jurgen Delnaet, Bert Haelvoet, Mathijs Scheepers, Tibo Vandenborre, Gaël Maleux, Vincent Tavier

Wat doe je als er hedendaags een angstcultuur heerst en de wijk waarin je bent opgegroeid, na de aanslagen in Parijs, door media en politici wordt geschetst als broedplaats voor terreur? Precies, je beeldende stem laten horen met als eindresultaat een schimmige politiethriller waar de grens tussen oprechte politiek en corruptie vervaagt. Filmmaker en Molenbekenaar Nabil Ben Yadir zal zich ongetwijfeld tijdens draaidagen van ‘Dode hoek’ hebben laten beïnvloeden door deze gebeurtenissen. Anders dan zijn regiedebuut ‘Les Barons’ (2009) en zijn tweede film ‘La Marche’ (2013), maakt de Franstalige regisseur voor deze film hoofdzakelijk gebruik van een Vlaamse cast.

Jan Verbeeck (Peter van den Begin) is soon to be ex-commissaris: hij heeft besloten de politiek in te gaan en zich aan te sluiten bij de extreemrechtse VPV, Vlaamse Partij voor de Veiligheid. Vanwege zijn populariteit en status binnen het politiekorps van Antwerpen gaat zijn vertrek niet onopgemerkt aan hem voorbij. Op zijn laatste avond als commissaris hebben collega’s een mooi afscheidscadeau voor hem in het verschiet. Onbetrouwbare informatie van een informant leidt echter tot een mislukte drugslab-inval. Verbeeck kan de gebeurtenis maar moeilijk loslaten en gaat op onderzoek uit, met alle gevolgen van dien.

In het begin van ‘Dode hoek’ is alles ietwat aan de raadselachtige kant. De introductie van verscheidene personages vindt plaats maar het is lastig om sommige persoonlijkheden te doorgronden, want is Jan Verbeeck nu wel of niet racistisch? Jan sluit zich aan bij een populistische partij maar tegelijkertijd lijkt Dries (Soufiane Chilah) zijn beste maat en vertrouwenspersoon te vormen, een jonge en loyale inspecteur van Marokkaanse afkomst die grote bewondering heeft voor zijn commissaris. Of is Dries juist iemand die zijn roots liever kwijt dan rijk is?

De rol van (opgefokte) commissaris wordt – met hier en daar een wat overdreven en onverwachte woede-uitbarsting – passend vertolkt door Peter van den Begin. Soufiane Chilah doet als startend acteur niet onder aan het meer ervaren gezelschap van spelers en weet het personage van Dries overtuigend neer te zetten. Jan Decleir heeft een kleine rol in de film maar weet als geen ander een toegevoegde waarde te leveren, mede dankzij zijn krachtige stem en uitspraak. Ook speelt David Murgia sterk en lijkt met weinig woorden alles te zeggen.

Langzaam maar zeker vallen de nodige puzzelstukjes op zijn plaats en is er ruimte voor onafgebroken actie. Als toeschouwer ben je, gedurende verschillende scènes, niet altijd direct getuige van het daadwerkelijke geweld maar door middel van krachtige geluidseffecten valt de uitkomst van alle gewelddadigheid in te schatten. Een schiet- of vechtpartij wordt vanuit unieke, doordachte hoek gefilmd en levert daardoor een nog intensere kijkersbeleving op. Je wordt als kijker herhaaldelijk geprikkeld om te vertrouwen op je eigen verbeeldingskracht.

De verschillende locaties (van verlaten parkeergarages tot aan duistere en naargeestige wijken in Antwerpen en Charleroi) en de sombere weersomstandigheden leveren een essentiële bijdrage aan de veelal grauwe beelden en de algehele sfeer van de film.

De titel van de film is allesomvattend. ‘Dode hoek’, daar waar mogelijk gevaar op de loer ligt: hetgeen dat door velen niet gezien wordt of misschien zelfs… niet gezien wil worden. Een straffe film die een (zeer) actueel onderwerp op eigen wijze durft aan te snijden.

Maartje Hopmans

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 26 mei 2017