Dogtown and Z-Boys (2001)

Regie: Stacy Peralta | 91 minuten | documentaire, sport | Met: Sean Penn, Jay Adams, Tony Alva, Jeff Ament, Bob Biniak, Steve Caballero, Paul Constantineau, ‘Baby’ Paul Cullen, Skip Engblom, Steve Freidman, Tony Friedkin, Glen E. Friedman, Marty Grimes, David Hackett, Tony Hawk, Allan Jeff Ho, Wes Humpston, Shogo Kubo, Joe Leahy, Ronnie Jay Leipold, Ian MacKaye, Jim Muir, Peggy Oki, Steve Olson, Stacy Peralta, Jake Phelps, Nathan Pratt, Mark Reiter, Fran Richards, Henry Rollins, Wentzle Ruml, Allen Sarlo, Tom Sims, Craig Stecyk

Wie wel eens met stijgende verbazing heeft zitten kijken naar een aflevering van MTV Cribs waarin een professioneel skateboarder zijn enorme villa in de Hollywood Hills laat zien en zich daarbij heeft afgevraagd hoe het mogelijk is dat die jongen zo rijk is geworden met skateboarden, kan in de documentaire ‘Dogtown and Z-Boys’ het antwoord op deze vraag vinden. Waar in Nederland skateboarden nooit echt heel groot is geworden, groeide het in de Verenigde Staten uit van een subcultuur tot een ware hype waarin de Z-Boys supersterren waren.

Een van de Z-Boys en voormalig skatekampioen Stacy Peralta heeft een documentaire gemaakt over de sport die hij en zijn vrienden groot hebben gemaakt in de Verenigde Staten. Deze jongens zijn begonnen als een stel schoffies uit de verkeerde buurt die onder de bezielende leiding van Jeff Ho en Skip Engblom, de eigenaars van de Zephyr surfwinkel, uitgroeien tot een legendarisch skateboardteam. Deze jongens stonden aan de wieg van het professioneel skateboarden en waren de eerste kampioenen in deze sport. Journalist Craig Stecyk maakte in de jaren zeventig een reportage over de Z-Boys uit Dogtown die ze in heel Amerika beroemd zou maken. De reportage zou zorgen dat veel jongeren net zo goed wilden skaten als deze jongens.

Sean Penn verzorgt de voice over voor de film, omdat hij naar verluidt zelf is opgegroeid in deze buurt en op dezelfde plek gesurft heeft. Het moet helaas wel gezegd worden dat Penn niet de allersterkste voice over is en dat hij behalve zijn naamsbekendheid weinig aan de documentaire toevoegt. Verder is ‘Dogtown and Z-Boys’ een lekker gelikte documentaire met snelle muziek en een interessant verhaal. De prachtige foto’s die oorspronkelijk bij Craig Stecyks reportages zaten geven een goed beeld van het leven van de jongens in hun gouden tijden. Het is leuk om door middel van de interviews met de Z-Boys te zien dat deze mannen eigenlijk altijd een beetje kwajongens zijn gebleven, waarbij het met sommige beter is afgelopen in het leven dan bij andere.

Met ‘Dogtown and Z-Boys’ heeft Peralta een vermakelijke documentaire gemaakt die veel inzicht geeft in de wereld van de Z-Boys maar die door de onderwerpkeuze en de aandacht voor het technische aspect van het skaten wel enigszins voor de liefhebber is. Maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de cultuur van de skaters en in mindere mate de surfers is het een absolute must see!

Sylvia Bakker

Waardering: 3

Bioscooprelease: 29 augustus 2002