Doof kind (2017)

Recensie Doof kind CinemagazineRegie: Alex de Ronde | 71 minuten | documentaire

Is het passend om van een pleidooi voor doofheid te spreken, als we het hebben over ‘Doof kind’? Niet vanuit kijkersperspectief, maar deze documentaire (winnaar van de IDFA-publieksprijs 2017) is in ieder geval een pleidooi voor de acceptatie van doven. Voor regisseur Alex de Ronde is er waarschijnlijk geen andere weg – hij is immers de vader van Tobias, onderwerp van ‘Doof Kind’. De vlotte tiener Tobias is hier de natuurlijke hoofdrolspeler van zijn eigen leven, door hem en vader geregisseerd vanuit het eigen perspectief. Hard aangezette stadsgeluiden in Amsterdam en Washington, de realistische weergave van Tobias’ keelklanken: geen opschmuck maar intieme oprechtheid die te genieten valt.

Dat laatste moet erbij gezegd worden, omdat de levens van mensen met een beperking door hun directe omgeving misschien wel gewaardeerd worden, maar niet één-op-één door een kijker. Die moet zich sowieso willen verplaatsen in een dergelijk onderwerp, maar moet er ook doorheen worden gesleept door de makers. Die kunnen en moeten niet alleen aan de kant van hun onderwerp staan. De persoonlijke betrokkenheid van de makers is een aandachtspunt, eigenlijk altijd in geëngageerde kunst. Mooi is te zien dat De Ronde zijn best doet de kijker te betrekken, en dan met name door een goede montage van archiefbeelden, een prettige beeldvoering en een zorgvuldige opbouw.

De kijker hoort erbij, en dat moet genoeg zijn. Maar ‘Doof Kind’ is ook grappig, en soms schurend. Ook hier geldt: voor direct betrokkenen is dat dagelijkse realiteit, de kijker moet het wel kunnen begrijpen. Alex de Ronde voert bijvoorbeeld zichzelf op als gast van Catherine Keijl, om uit te leggen hoe hij Tobias heeft begeleid bij de uitvaartdienst van diens moeder. Door middel van de opbouw wordt ‘Doof Kind’ geleidelijkerwijze steeds meer een egodocument waarin liefde wordt gedeeld. Niet alleen voor geëngageerde kijkers: elke kijker die een inspanning wil doen raakt hierdoor voor even betrokken bij het lot van deze fotogenieke familie.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 1 maart 2018
DVD-release: 12 juni 2018