Dummy (2002)

Regie: Greg Pritikin | 90 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Adrien Brody, Milla Jovovich, Illeana Douglas, Vera Farmiga, Jessica Walter, Ron Leibman, Jared Harris, Mirabella Pisani, Helen Hanft, Richmond Hoxie, Adam LeFevre, Poppi Kramer

Dat je voor een goede film geen angstaanjagend hoog budget, miljoenen opslurpende acteurs en spetterende special effects nodig hebt, bewijst ‘Dummy’. In deze Indiefilm lapt regisseur Greg Pritikin alle Hollywoodregels aan zijn laars en laat hij een bonte stoet freaks voorbij paraderen. Lieve freaks welteverstaan.

In ‘Dummy’ draait het om de ziekelijk verlegen kantoorslaaf Steven (Brody). Hoewel hij al tegen de dertig loopt woont hij nog gewoon bij zijn ouders. Niet dat Steven daar zo blij mee is, want zijn vader en moeder zijn nogal verknipte personen. Ma praat dochter Heidi (Douglas) een depressie aan, terwijl pa als een bezetene aan zijn modelvliegtuigjes zit te knutselen. Steven voelt zich een gevange: in zijn eigen huis, zijn baan en zijn leven. Om de verstikkende sleur te ontduiken besluit hij om met zijn werk te breken en een bestaan op te bouwen als buikspreker. De carrièreswitch van Steven valt niet in goede aarde bij zijn familie. Steven zelf begint op te bloeien en wordt uiteindelijk zelfs verliefd op zijn bemiddelaarster (Farmiga) van het arbeidsbureau. Ondertussen worstelt Steven’s zus met geheel andere problemen en ook jeugdvriendin Fanny (Jovovich) heeft zo haar eigen sores.

‘Dummy’ bestaat uit groteske personages die met volwassen problemen te maken hebben. Zo vecht Steven voor zijn plek in de wereld, worstelt hij met zijn identiteit en verleden. Fanny probeert haar dromen te verwezenlijken, muziek maken en onafhankelijk worden. Dat de ziekelijk verlegen en nerdy Steven een vriendschap met een rebelse, extraverte punkrockster heeft opgebouwd is al net zo ongeloofwaardig als Steven’s coming of age ontwikkeling. De metarmorfose die de introverte held ondergaat is bizar en erg onwaarschijnlijk. Maakt dat iets uit? Nee, helemaal niets. Pritikin verpakt zijn rariteitenkabinet in een heerlijk jasje. ‘Dummy’ is vlot, eigenzinnig en lief.

Adrien Brody zet de schuchtere Steven neer als een aimabele loser die echt zijn best doet om iets van zijn leven te maken. Pas als hij zijn ware passie, buikspreken, ondekt bloeit hij op. Steven ontwikkelt eigenwaarde en zelfvertrouwen dankzij zijn pop die hij laat reflecteren op zijn eigen leven. De buikspreker laat de vuilbekkende pop alles zeggen wat hij nooit durfde te uiten en langzaamaan ziet hij wat er veranderd moet worden. Brody acteert ingetogen en maakt goed gebruik van zijn toch al sullige, melancholische blik. Milla Jovovich is een openbaring als de opgefokte, streetwise jeugdvriendin van Steven. De actrice geniet zichtbaar van haar rol en het plezier dat ze heeft slaat over op de film. Hoe vreemd de vriendschap tussen hun personages ook is, het duo maakt het aannemelijk.

Het acteerwerk is leuk om naar te kijken en de snedige humor wordt overtuigend gebracht. Vooral de idiote datingtips (“stalk haar!”) die Fanny aan Steven geeft zijn hilarisch, ook de running gag rond Heidi’s vermeende depressie is grappig. Zelfs enkele suggestieve seksgrappen worden op een frisse (en kuise) manier gebracht. Hoewel de karakters op het eerste gezicht niet meer dan typetjes lijken te zijn, zijn de personages wel inleefbaar. Hoe vreemd en bizar ‘Dummy’ ook wordt, Pritikin laat je continu beseffen dat zijn film over mensen gaat. Niet de meest doorsnee personen weliswaar, maar wel mensen met herkenbare problemen en dillema’s. Het puike acteerwerk voorkomt dat de film uit de bocht vliegt.

Actrice Vera Farmiga verdient een speciale vermelding. De actrice zet een emotionele rol neer als rouwende alleenstaande moeder Lorena, love interest van Steven. Farmiga presenteert een heel scala aan emoties en steelt in elke scène de show met haar krachtige spel en melancholische blik waarin tegelijkertijd de levenslust vanaf spat. Het bijzondere aan Farmiga’s personage is dat ze de enige ‘normale’ is in heel de film, niks geen buitennissige fobieën of vreemde neuroses: Lorena zou je buurvrouw kunnen zijn. De scènes waarin Brody en Farmiga te zien zijn, zijn vertederend en hartverwarmend.

‘Dummy’ is een intieme Indiefilm met aantrekkelijk acteerwerk en aanstekelijke karakters. Hoe bizar de personages op het eerste gezicht ook zijn de problemen waar ze tegenaan lopen zijn levensecht. Wees geen ‘dummy’ en gaat dat zien.

Frank v.d. Ven