Edge of Madness (2002)

Regie: Anne Wheeler | 95 minuten | drama | Acteurs: Brendan Fehr, Paul Johansson, Corey Sevier, Jonas Chernick, Caroline Dhavernas, Frank Adamson, Tantoo Cardinal, Hilary Carroll, Teri Cherniak, Francis Damberger, Ruth De Graves, Currie Graham, Wayne Nicklas, Anne Ross, Peter Wingfield

In ‘Edge of Madness’ komt de hoofdrolspeelster Annie (Dhavernas) midden in de winter de nederzetting Red River Fort binnenstrompelen. Ze is op zoek naar George (Sevier) en lijkt dagenlang over de reis naar de nederzetting gedaan te hebben. Ze wordt opgevangen door de lokale wetsdienaar Henry Mullen (Johansson) en dokter Jenkins (Graham). Ze mompelt iets over George, Simon (Fehr) en moord, maar het wordt niet duidelijk of ze de waarheid spreekt of in de war is. Ze wordt opgenomen in de nederzetting en stukje bij beetje vertelt ze – mede onder invloed van de laudanum die ze van de dokter voorgeschreven krijgt – wat haar is overkomen.

In flashbacks kijken we met haar mee naar het verleden. Ze groeit op in een weeshuis, waar haar beste vriendinnetje Sadie is. Op een dag komt er een jongen langs, die op zoek is naar een vrouw die goed kan werken. Annie doet haar best om uitgekozen te worden, ook al probeert Sadie haar ervan te overtuigen het niet te doen. Simon, de jongen, kiest haar en neemt haar mee naar zijn eigen stuk land waar hij en z’n broer George een huis aan het bouwen zijn. Annie kan het meteen vinden met George, een zachtaardig persoon die haar ook interessant vindt. Simon blijkt echter een jaloerse bruut te zijn en ziet Annie vooral als gebruiksvoorwerp voor werk en sex. Regelmatig verkracht hij haar en stuurt George dan even naar buiten.

Spanningen lopen op als Simon op bezoek bij de buren teveel gedronken heeft en onbeschoft uit de hoek komt. Hij weigert elke hulp van hen, omdat hij bang is dat ze zijn land stelen. Als hij Annie en George later zoenend betrapt, breekt er een gevecht uit, waardoor hun half gebouwde huis in brand vliegt. Simon wil dat George vertrekt en als ze uiteindelijk samen te paard verdwijnen en dagenlang wegblijven, is Annie bang dat ze misschien niet allebei terugkomen.

Door het tempo van de film wordt je als kijker meteen meegenomen in het verhaal en de flashbacks zorgen ervoor dat je nieuwsgierigheid gewekt wordt. Ook de sfeervolle beelden en aardige acteerprestaties trekken de aandacht. Hoewel de Schotse accenten van de Canadese acteurs vaak te gemaakt zijn, komen zowel Dhavernas, Fehr als Sevier geloofwaardig over. Fehr overtuigt als de gesloten Simon die door zijn onvermogen en onzekerheid Annie slechts behandelt als een ding en de vonk die tussen Annie en George overslaat is voelbaar.

De film is echter opgezet als een thriller, waardoor de teleurstelling groot is als er uiteindelijk geen verrassende dader uit voortkomt. De vraag of Annie waanzinnig is of de waarheid spreekt moet voor het spannende element zorgen, maar vanaf het begin af aan is al duidelijk dat ze vooral verward is van de vermoeide tocht, maar wel precies weet wat ze zegt.Het botte en op momenten zelfs bijna agressieve gedrag van Henry Mullen naar Annie toe is verder moeilijk te plaatsen en de uiteindelijke ontknoping is verwarrend. Maar uiteindelijk is de film door zijn pluspunten toch het kijken waard. Wil je deze echter goed op waarde schatten, verwacht dan geen spannende of verrassende ontknoping, maar bekijk het als een drama over jonge mensen die hun weg in een volwassen wereld proberen te vinden.

Karin van der Laan