El sicario: Room 164 (2010)

Regie: Gianfranco Rosi | 84 minuten | documentaire

Het is moeilijk te achterhalen wanneer het precies begon, maar aan het begin van de 21e eeuw is iedere documentaire bij voorbaat verdacht. Soms blijkt een documentaire achteraf totale fictie, soms worden waargebeurde stukken nagespeeld, soms wordt de boel zo gemonteerd dat een nieuwe betekenis ontstaat, soms blijkt een gewone documentaire stiekem een documentaire over het maken van documentaires. Ook de documentaire ‘El Sicario: Room 164′ ontkomt niet aan voortijdige twijfel. ‘This film stems from Charles Bowden’s essay “The Sicario” published in 2009 in Harper’s Magazine’ lezen we in de persmap. En wat wordt daar dan mee bedoeld?

Of de geportretteerde echt is of niet, komen we niet te weten. Erg is dat niet. Uiteindelijk gaat het om de verhalen, en die lijken waarachtig genoeg. Die verhalen kennen een innerlijke logica en zijn rijk aan overtuigende details. Aan de hand van die verhalen kom je als kijker te weten hoe de Mexicaanse gangs zijn georganiseerd, hoe ze hun misdaden plegen, hoe diep ze zijn geworteld in de Mexicaanse samenleving en hoe ver hun tentakels zich uitstrekken over de Mexicaanse publieke instellingen. Door deze verhalen begrijp je de krantenberichten over de allesomvattende chaos in Mexico.

Om van de film niet alleen een luisterervaring te maken, hebben de makers voor twee slimmigheidjes gekozen. Terwijl de huurmoordenaar praat, illustreert hij in een opschrijfboekje wat hij vertelt. Dat opschrijfboekje werkt als een magneet voor de kijker, ook omdat je uit het opschrijfboekje en uit de gebaren waarmee de huurmoordenaar tekent, zijn twijfels, moedeloosheid en opwinding kunt destilleren.  Op andere momenten speelt de geportretteerde een ontvoering of moord na, wat even wennen is maar uiteindelijk wel werkt.

‘El Sicario: Room 164′ is een documentaire die met minimale middelen maximaal indruk maakt. In anderhalf uur hoor je met toenemende verbijstering verhalen van de meest verschrikkelijke soort. Of de verhalenverteller een echte huurmoordenaar is maakt dan niets uit. ‘El Sicario: Room 164′ ontleent zijn bestaansrecht aan het licht dat hij laat schijnen op de diepe duisternis in Mexico, een land dat net als de huurmoordenaar snakt naar verlossing. Van welke soort dan ook.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 januari 2012
DVD-release: 24 april 2012