Engaged to Kill (2006)

Regie: Matthew Hastings | 91 minuten | drama, thriller | Acteurs: Peter DeLuise, Danielle Evangalista, Don Hastings, Bryce Hodgson, Katherine Isabelle, Joe Lando, Anne Marie Loder, Maria del Mar, Paul McGillion, Amanda Tapping, Elias Toufexis, Dominic Zamprogna

Hoeveel impact heeft een ontvoering op de onderlinge verhoudingen in een voorbeeldig gezin? Dat is iets waar je bij stilstaat na het zien van ‘Engaged to Kill’. Vader Robert Lord (Joe Lando) verdient veel geld met de verkoop van luxe jachten. Moeder Abby Lord (Maria del Mar) is een succesvol kinderarts. Het gezin bestaat verder uit de aantrekkelijke jonge dochter Maddy (Katherine Isabelle) en een jonge zoon Corey (Bryce Hodgson). Het huis, de omgeving; alles ademt luxe, weldaad, rust en geluk uit. Wanneer Abby op een avond op brute wijze wordt ontvoerd verandert het leven van dit gelukkige gezin drastisch.

Robert betaalt 1 miljoen dollar en samen met zijn zoon levert hij dit geld op een bepaalde plek af. De kidnappers van Abby zijn een jong meisje, Sally (Daniella Evangalista) en haar vriend Crawford Blake. Ze rijden rond in een camper. De twee vrouwen krijgen in korte tijd een aardige vertrouwensband en Abby hoort dat Crawford haar wil vermoorden na ontvangst van het geld. Sally gelooft dit niet, maar onderweg weet Abby te ontsnappen. Wanneer Sally haar de vlucht wil belemmeren overlijdt zij per ongeluk. De camper rijdt verder.

Robert heeft het losgeld bij elkaar gesprokkeld door een goed contact bij de bank, Lester Denton (Paul McGillion). Maar hij wil zijn geld snel terug zien. Alle zeilen moeten bijgezet worden om de miljoen dollar weer op de rekening te krijgen.

Maddy komt ondertussen thuis met haar nieuwe vriend Nick (Peter DeLuise). En iedereen valt voor de charmes van deze flamboyante jongeman. Abby heeft echter zo haar bedenkingen tegen deze man, die zonder werk zit maar wel heel veel geld lijkt te hebben. Als er dan ook nog allerlei financiële zaken verkeerd gaan en kleine en grote ongelukken gebeuren, twijfelt Abby geen moment. Nick zit er achter, alleen weet ze nog niet waarom. Heeft Abby gelijk?

‘Engaged to Kill’ is een spannende TV film. Het blijft bijna tot het eind onduidelijk wie er echt achter alle rampspoed zit. De personages worden geloofwaardig neergezet. Zelfs de bijrollen komen goed uit de verf, vooral Katherine Isabelle weet de negentienjarige dochter Maddy overtuigend te brengen.

De emotionele spanning die een ontvoering van een familielid met zich meebrengt wordt goed uitgewerkt, zoals de spanningen tussen de kinderen en de ouders, de ruzies en de irritaties. Maar ook het goedmaken en elkaar steunen in een moeilijke tijd. Dat is een pluspunt aan deze TV film.

Wat jammer is, is dat er geen juiste tijdlijn te ontdekken valt. Het verhaal lijkt zich af te spelen binnen een jaar, maar dat wordt niet echt duidelijk. Desondanks weet regisseur Matthew Hastings de spanning goed vast te houden zodat je als kijker tot het eind geboeid blijft kijken.

Gerard de Bruijn