Fade to Black (1980)

Regie: Vernon Zimmerman | 98 minuten | drama, horror, thriller, komedie | Acteurs: Dennis Christopher, Tim Thomerson, Gwynne Gilford, Norman Burton, Linda Kerridge, Morgan Paull, James Luisi, Eve Brent, John Steadman, Marcie Barkin, Mickey Rourke, Peter Horton, Hennen Chambers, Anita Converse, Melinda Fee

Filmliefhebbers, net als andere hobbyisten, heb je in gradaties. Je hebt mensen die geregeld een dvd-tje of blu-raytje in hun speler schuiven en het bekeken produkt vrij snel vergeten, of mensen die na afloop van de film hun beleving oprekken door van alles over de film te lezen of de prent gewoon nog een keer te kijken. Dat zijn vaak ook van die gasten die de meest banale dingen onthouden van films, wat voor een drankje die ene acteur dronk, wat er op het aanplakbiljet in de achtergrond van een belangrijke scène stond, je kent het wel. Onbelangrijke dingen die eigenlijk niets meer met de film te maken hebben, maar die voor een select groepje mensen een obsessie vormen: wie heeft de meeste trivia in zijn hoofd? Voor dat clubje mensen is ‘Fade to Black’ een feest van herkenning.

Hoofdpersoon Eric Binford is namelijk zo’n filmgek. Zijn leven wordt volledig beheerst door films, vooral oude horrorfilms genieten zijn voorkeur. De jongen is het prototype van een nerd. Uiteraard werkt hij in de filmindustrie, zij het als loopjongen bij een studio. Zijn collega’s , waaronder een piepjonge Mickey Rourke, pesten hem en zijn tante, die in een rolstoel zit, is continu aan het hameren op zijn hobby en dat hij maar eens in het heden moet gaan leven. Ook verwijt ze hem dat hij haar carrière als danseres om zeep heeft geholpen. Groot is haar vreugde wanneer zij verneemt dat Eric een afspraakje heeft. Wat de dame in kwestie in Eric ziet is een raadsel, omgekeerd is duidelijk dat Eric in haar Marilyn Monroe meent te herkennen. Wanneer het afspraakje op een teleurstelling uitloopt, knapt er iets bij Eric en besluit hij iedereen die hem ook maar ooit een strobreed in de weg heeft gelegen een voor een om te leggen. De inspiratie haalt hij uit oude horrorfilms. Zo verkleedt hij zich als Mummy om zijn baas te vermoorden en gaat hij als Dracula op pad om wraak te nemen.

Het uitgangspunt van ‘Fade to Black’ is nog het meest positieve aan de film en zal veel filmfans – zelfs die bij wie je niet van een obsessie kunt spreken – aanspreken. Jammer genoeg is de rest nogal middelmatig uitgevoerd: het acteerwerk van Dennis Christopher kan er net mee door en ook de Australische Linda Kerridge, die overigens twee keer eerder de rol van Marilyn Monroe look-a-like op zich heeft genomen, speelt heel aardig. De rest van de cast is niet om over naar huis te schrijven. Het scenario is niet goed uitgewerkt en de verhaallijn ongeloofwaardig. Typisch een voorbeeld van ‘daar had veel meer ingezeten met de juiste mensen aan het roer’. Toch is de film onderhoudend genoeg om ‘m uit te kijken. Al was het alleen maar om een wedstrijdje ‘wie herkent de meeste referenties naar andere films’ te houden.

Monica Meijer