Familieportretten (2006)
Regie: Michiel van Erp | 89 minuten | documentaire | Met: Maria Goos, familie Nuiten, familie Hoogland
Ieder huisje heeft zijn kruisje. En het is een belevenis om dat kruisje in de huisjes te ontdekken. Maria Goos neemt je mee naar haar eigen familie, een arbeidersmilieu waar niemand klaagde. Maar nu er toch vragen gesteld worden blijkt er enorm veel gebeurd te zijn in de levens van de broers en zussen waar niemand iets van wist. Een van de broers blijkt als kind ‘lastig gevallen’ te zijn door de broeders in de kerk. Nee…. daar wisten de zussen niets van. En was broer Jef misdienaar geweest? Dat weet hij zelf niet eens meer. Hij kan zich alleen nog herinneren dat hij veel vriendinnen heeft gehad en dat hij slechts met Bet 1 getrouwd is, omdat hij ‘de achteruit niet kon vinden’. Zij is inmiddels overleden en nu is Bet 2 in zijn leven, zijn zussen hielpen hem immers helemaal niet met de was en dergelijke toen hij weduwnaar was.
De familie Hoogland heeft daarentegen heel wat te verstouwen gehad met zus Jeanne. Jeanne was een fervent aanhangster van de vrije sex. Zij en haar man liepen met vrienden thuis naakt rond. Jeanne denkt niet dat haar zoon hieronder geleden heeft, integendeel. Zoonlief denkt daar echter heel anders over. De zus van Jeanne lijkt lijkt vergeleken met haar van een andere planeet te komen. Zij wachtte met sex tot ze voor de kerk getrouwd waren en dat was vier jaar na het wettelijk huwelijk. En dan hebben we het nog niet eens over de onrustige Georgette, die al drie keer getrouwd is.
Je hebt geen toneelstuk nodig, dit is het echte leven. Mooier krijg je het niet. De familieleden zijn open en vertellen op een prettige manier voor de camera hun verhaal. Twee keer tien volwassen kinderen met hun eigen levensverhaal, hun eigen keuzes in het leven. Onderling onbegrip is er misschien, maar niemand veroordeelt de ander. Het blijft bij constateringen, uitgesproken verbazing en verwondering.
De typische manier van filmen en interviewen van Michiel van Erp is ook in deze film aanwezig. Hij stelt prikkelende vragen, daagt mensen uit maar is nooit onbeschaamd. De muziek lijkt sterk op de muziek uit Van Erp’s ‘Pretpark nederland’, en in die zin ook weer heel toepasselijk. Een kijkje in de Nederlandse gezinnen, nu maar wachten op de volgende delen uit de serie.
Miranda van der Hoek