Film Geek (2005)

Regie: James Westby | 78 minuten | komedie | Acteurs: Melik Malkasian, Tyler Gannon, Matt Morris, Rita Parrish, John Breen, Dennis Adkins, Tara Walker, Taylor Nida, Daphne Carver, Kristen Torrianni, Michelle Garner, Michael Ramirez, Jack Ryan, Kim Hill, Leslie Taylor

Er zijn van die mensen die niks met film hebben. Ze kijken zo af en toe eens een film op tv en gaan alleen naar de bioscoop omdat “het zo gezellig” is. Enige interesse en kennis is hen totaal vreemd. ‘Lord of the Rings’? Dat ging toch over een soort dwerg en een ring? Ja, wel eens van gehoord ja…’The Good, the Bad and the Ugly’? Ken ik niet, uit 1966? Ja, maar toen was ik er nog niet eens! Robert De Niro, uit ‘Meet the Parents’? Oja, dat is een hele grappige acteur…

Juist.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die precies het tegenovergestelde zijn. Alwetende filmkenners zijn dit en ze kijken zeker twaalf films in de week, ze weten alles van film, van de stomme films met Buster Keaton uit de jaren 20 tot en met de diepgaande filosofische achtergronden uit de ‘Matrix’-trilogie.

Scotty Pelk is iemand die tot de laatste categorie behoort. Scotty is een wandelende Imdb, een levende filmencyclopedie. Noem een titel van een film en Scotty dreunt het jaartal, de regisseur en de belangrijkste acteurs op en geeft daarnaast nog een bondige samenvatting.

Zoals het een goede filmliefhebber betaamt werkt hij in een videotheek en beheert hij daarnaast een website waar hij filmrecensies op plaatst. Scotty is een klassieke nerd; hij draagt totaal amodieuze kleren, hij heeft geen enkel sociaal leven en weet van één onderwerp heel erg veel. Als een conversatie niet over film gaat weet Scotty zich geen houding te geven en haakt hij af. Wanneer hij niet aan het werk is in de videotheek is hij thuis films aan het kijken, masturbeert hij boven de wastafel of beheert hij zijn website die sneu genoeg maar geen enkele bezoeker weet te vinden. Kortom, een echte loser.

In de videotheek waar hij werkt geeft hij de klanten ongevraagd advies en zelfs wanneer een klant films heeft uitgezocht komt Scotty met allerlei argumenten om die film toch vooral niet te nemen. Zijn collega’s lachen hem uit achter zijn rug om en ook zijn baas heeft het met hem gehad en ontslaat hem. Scotty gaat elke videotheek in de stad af, maar helaas, nergens hebben ze personeel nodig en zo komt hij terecht als orderpikker in een automaterialenzaak.

Scotty’s leven lijkt een beslissende wending te nemen wanneer hij de hippe Niko ontmoet. In de bus ziet hij dat ze een boek leest over regisseur David Cronenberg en uiteraard is Scotty’s interesse meteen gewekt. Omdat hij zo’n onbeholpen, sociaal niet vaardig stukkie mens is schrikt hij haar behoorlijk af. Bij toeval ontmoet hij haar later nog eens en na lang aandringen van zijn kant besluit ze een keer een date met hem te hebben. Ze blijkt hem op een nerdy manier wel schattig te vinden wat ze uit door onder andere te zeggen dat het leuk is om iemand te ontmoeten die totaal geen indruk met zijn uiterlijk wil maken. Behoorlijk pijnlijk dus, maar Scotty is al lang blij dat een mooie meid met hem praat. Als dan ook nog zijn website bezoekers weet te trekken lijkt het er zelfs op dat de introverte Scotty zowaar succes heeft in het leven.

‘Film Geek’ is een prachtfilm, qua sfeer doet de film veel denken aan ‘Napoleon Dynamite’, ook een film over een übernerd, die op sociaal vlak ernstig tekort schiet. Beide films stralen een soort gezapige sfeer uit, wekken medelijden op met de hoofdpersoon en beschikken over inhoudelijke humoristische dialogen.

De film zit ook vol met kleine, hilarische scènes die vooral voor filmkenners leuk zijn. Als bijvoorbeeld blijkt dat Scotty’s site een succes is zijn er aantal interviewtjes met mensen te zien die de site regelmatig bezoeken en zegt een meisje van een jaar of elf dat ze dankzij Scotty’s site helemaal fan geworden is van regisseur Pasolini…

De dialogen in deze film zijn geweldig, de onhandigheid van Scotty is vertederend en hilarisch tegelijkertijd en het acteerwerk van Melik Malkasian is uitstekend. Kortom, een schitterende karakterstudie die zeer de moeite waard is, zéker voor filmkenners!

Hendrik Dijkhuis