Fisherman’s Friends (2019)

Recensie Fisherman's Friends CinemagazineRegie: Chris Foggin | 112 minuten | komedie, drama | Acteurs: James Purefoy, Meadow Nobrega, David Hayman, Maggie Steed, Sam Swainsbury, Dave Johns, Daniel Mays, Noel Clarke, Christian Brassington, Vahid Gold, Tuppence Middleton, Mae Voogd, Yuna Shin, Ken Drury, Christopher Villiers, Charlotte Baker, Oliver Wellington, Sandy Foster, Jumayn Hunter, Jade Anouka, Sarah Winter

De Port Isaac’s Fisherman’s Friends is een groep van bevriende vissers en bemanningsleden van de kustwacht en reddingsboten. Ze wonen in het pittoreske vissersdorpje Port Isaac, in het noorden van Cornwall. ruim 380 kilometer van Londen. Ze zingen traditionele sea shanties, typische zeemansliederen die verrassend goed klinken uit de kelen van de stoere heren. De groep bestaat al sinds 1995 en in maart 2010 kregen ze een platendeal van Universal Music. Dit ongebruikelijke verhaal vormt de basis van Britse feelgoodfilm ‘Fisherman’s Friends’.

Voor het verhaal van de film werd natuurlijk een loopje met de waarheid genomen, maar die dichterlijke vrijheid is de makers vergeven. ‘Fisherman’s Friends’ is een onvervalste formulefilm, die een groot aantal clichés niet ontwijkt, maar ze juist hartelijk omarmt. En dankzij de charmante cast en de fijne setting komen ze er nog mee weg ook.

Londenaar Danny (Daniel Mays) heeft tegen zijn zin toegezegd een vrijgezellenweekend in Cornwall door te brengen met zijn baas Troy (Noel Clarke) en twee collega’s. Danny werkt in de muziekbranche. Hij is regelmatig het mikpunt van plagerijtjes van de andere drie mannen. Wanneer de mannen de lokale vissers – die bij de kijker inmiddels al geïntroduceerd zijn – ontmoeten en ze op de kade horen optreden voor familie en vrienden, grapt één van Danny’s collega’s bijvoorbeeld dat Danny maar moet proberen om ze zover te krijgen dat ze een platencontract willen tekenen. Danny gaat er serieus op in, niet wetende dat dit geen moment gemeend is. Danny is echter meer integer dan je op het eerste gezicht zou denken, dus zet hij zelfs zijn baan op het spel om een muzikale doorbraak voor de Fisherman’s Friends te regelen.

Dan is er ook nog de romantische subplot, waarbij Danny valt voor de (klein)dochter van twee van de zangers, de alleenstaande moeder Alwyn (Tuppence Middleton) en natuurlijk ook haar dochtertje om zijn vinger weet te winden. Het heeft niet veel om het lijf, maar de twee personages zijn sympathiek genoeg dat je ze elkaar gunt en dus toch meeleeft, ondanks dat je wel weet hoe het eindigt. Net zoals dat je kunt genieten van het feit dat de Fisherman’s Friends tegen alle verwachtingen in toch een top tien hit scoren en Danny’s voormalige hoog van de toren blazende collega’s op hun neus kijken.

‘Fisherman’s Friends’ gaat over de tegenstellingen tussen het posh Londen en de ‘eenvoudiger levende’ Cornwallers en over wat nu echt belangrijk is in het leven. Natuurlijk kampen de belangrijkste personages met vooroordelen en maken ze een bepaalde groei door. Alwyns vader Jim (James Purefoy) leert open te staan voor buitenstaanders en zich niet zo rigide op te stellen, Danny leert wat de voordelen zijn van een dorpsgemeenschap als Port Isaac en dat het niet verstandig is om je auto met eb vlak bij het water te zetten. Voorspelbaar? Ja, maar als je dat voor lief neemt, valt er van ‘Fisherman’s Friends’ nog best te genieten. De film heeft het hart op de juiste plek.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 oktober 2019
DVD-release: 27 februari 2020