Frida Kahlo (2020)

Regie: Ali Ray | 90 minuten | documentaire

Wie was Frida Kahlo? Een kunstenares? Een slachtoffer? Een heldin? Een moeder? Een feministe? Een ding staat als een paal boven water; ze bezat een eindeloze liefde voor het leven, vermengd met kleur, hoop en drama wat haar definieerde als een iconische zelf portrettiste. Deze Mexicaanse grootheid staat centraal in de documentaire ‘Frida Kahlo’, van de hand van Ali Ray. Deze schrijfster en regisseuse is niet onbekend met het onderzoeken en doorlichten van wereldberoemde kunstenaars in hun denk- en werkwijze. Samen met Tim Marlow maakte zij in 2001 een dertiendelige miniserie ‘The Impressionists’ over onder andere Rembrandt, Vermeer en Michelangelo.

Het schilderdoek is haar spiegel. Buiten heel creatief en speels is ze ook heel openhartig in wat ze haar publiek wil laten zien. Haar excentrieke uiterlijk wordt niet gemaskeerd en om haar wilde wenkbrauwen en de merkwaardige beharing op haar lip schroomde ze zich niet. Frida is in feite een van de beste beeldende storytellers van de 20ste eeuw, al bestond die term toen nog niet. In ‘Frida Kahlo’ passeren haar meesterwerken evenals haar minder bekende portretten waarin vakkundig wordt uitgelicht hoe ze te werk ging. Een zeer verfrissende invalshoek omdat haar werk veelvuldig overschaduwd wordt door het turbulente leven dat ze leidde. Deze documentaire is een diepgaand onderzoek naar haar manier van werken en verwerken waarin je met regelmaat vervoerd en ontroerd wordt.

De schilderijen zijn zorgvuldig, levendig en bedreven geanalyseerd, alsof je een college krijgt in haar stijl. Het spel van kleur, natuur en zelfreflectie zorgen dat je wordt meegezogen in het scherm. De deskundige inzichten en achtergrondinformatie van wereldberoemde kunstcuratoren samen met Kahlo’s eigen woorden uit door haar geschreven brieven maakt deze intieme documentaire uiterst compleet en een voorrecht om naar te kijken.

Je zou denken dat Frida met haar beroerde gezondheid, dat catastrofale busongeluk, haar onbeantwoorde kinderwens en ‘t relationele bedrog het leven een ruime onvoldoende gaf, maar het tegendeel is waar; haar gepassioneerde Mexicaanse karakter weigerde te buigen voor tragiek. Ze doopte de kwast in haar belevenissen en ving zo bezinning in kleur.

Lisette van der Meij

Waardering: 4

Bioscooprelease: 10 september 2020