Gallants – Da lui toi (2010)

Regie: Chi-kin Kwok, Clement Sze-Kit Cheng | 98 minuten | actie, drama, komedie | Acteurs: Siu-Lung Leung, Kuan Tai Chen, Teddy Robin Kwan, You-Nam Wong, J.J. Jia, Jin Auyeung, Haitao Li, Wing-cheong Law, Shaw Yin Yin, Wai-Man Chan, Meng Lo

Bij de meeste filmliefhebbers roept Hongkong waarschijnlijk gelijk het beeld op van stevige knokfilms, vaak imposante demonstraties van de kracht en lenigheid die gepaard gaan met een feilloze beheersing van de oosterse vechtkunst. Met name de Shaw Brothers brachten in de loop der jaren een hele rits aan uitstekend gechoreografeerde en spectaculaire vechtfilms uit.

‘Gallants’ is duidelijk een film die in veel opzichten voortborduurt op die lange Hongkong-traditie. Het verhaal draait in eerste instantie om de brildragende, wat sullig ogende Cheung die door zijn werkgever, een vastgoedgigant, naar een afgelegen dorp wordt gestuurd en daar terechtkomt in een conflict over de verkoop van een theehuis. De zaak wordt gerund door Tiger en Dragon, twee uitgerangeerde vechtkunstenaars, en hun meester Ben Law. Die blijkt alleen al dertig jaar in comateuze toestand op de bovenverdieping te liggen. Ondertussen wil een rivaliserende vechtsportgoeroe en sportschooleigenaar koste wat het kost het theehuis bemachtigen, iets dat Dragon en Tiger natuurlijk niet over hun kant kunnen laten gaan.

Zoals het een echte Hongkongse actiefilm betaamt, zit ook ‘Gallants’ vol overtuigend geregisseerde en fraai uitgevoerde vechtscènes waarin fraaie staaltjes kung fu de boventoon voeren. Vernietigende trappen, rake klappen, slinkse voetvegen en pijlsnelle afweermanoeuvres, ze komen allemaal veelvuldig langs. Al te grafisch wordt het geweld echter nooit aangezien de film door de humoristische ondertoon eerder neigt naar “The A-Team” (de serie) of de prenten van het legendarische duo Bud Spencer en Terence Hill, zij het dat ‘Gallants’ wel met een heel authentiek oosters sausje overgegoten is. Heel leuk voor de kenners en de oplettende kijkers zijn ook de impliciete verwijzingen (zowel thematisch als visueel) naar films als ‘Kickboxer’, ‘Rocky’ of ‘The Karate Kid’ die zo nu en dan de revue passeren. De moraal van het verhaal is ook hier dat de underdog niet altijd de verslagene hoeft te zijn maar ook af en toe zegeviert.

‘Gallants’ moet het niet hebben van een geweldig verhaal of heel subliem acteerwerk, maar drijft vooral op actie, humor en plezier. Vooral Teddy Robin Kwan is vaak hilarisch als de wereldvreemde (wat wil je immers als je dertig jaar in coma hebt gelegen) meester Ben Law. Uiteindelijk valt ‘Gallants’ nog het beste te bestempelen als een energieke martial arts-komedie met de nodige cinefiele verwijzingen, een hilarische hommage aan de Hongkongse actiehelden van weleer. Geen filmprijsmateriaal, maar wel een prent zonder al te veel pretenties die lekker wegkijkt als je een beetje hart voor het genre hebt.

Frank Heinen