Garden Party (2017)

Recensie Garden Party CinemagazineRegie: Florian Babikian, Vincent Bayoux, Victor Caire, Théophile Dufresne, Gabriel Grapperon, Lucas Navarro | 7 minuten | animatie, korte film

‘Garden Party’ is een opmerkelijke en kleurrijke coproductie van zestal studenten van de Franse L’École du cinéma d’animation. De animatiefilm volgt enkele avontuurlijke kikkers en padden die op speurtocht gaan in een verlaten villa. We zien hoe de amfibieën vrolijk rondneuzen in de statige woning. Een van de kikkers zit achter een vlinder aan, terwijl een lijvige en zeer gulzige pad zich uitgebreid laaft aan de kaviaar en andere etensresten die blijkbaar zijn blijven liggen na een groot feest. Als een kikker onbedoeld de muziek, buitenverlichting en fonteinen van het zwembad aanzet, komen er steeds meer insecten en amfibieën naar de villa voor een dierlijk tuinfeest. Terwijl we de amfibieën op hun ontdekkingstocht volgen, komen we als kijkers langzaam maar zeker tot de ontdekking dat er iets niet helemaal in de haak is. De eigenaar van het maison is nergens te bekennen, sommige ramen bevatten kogelgaten en er ligt een pistool op een van de tafels. Het mysterie wordt uiteindelijk opgehelderd in de verrassende en toch ook wel lichtelijk morbide eindakte van dit korte avontuur…

‘Garden Party’ is animatietechnisch van een zeer hoog niveau. De kikkers en padden zien er levensecht uit en vallen op door hun waarheidsgetrouwe contouren, specifieke bewegingen en sprekende gezichtsuitdrukkingen. Ook het interieur en exterieur van de verlaten villa is fraai vormgegeven en verraadt een goed oog voor zelfs de meest minutieuze details. De toonzetting is vooral luchtig tot licht komisch, maar heeft bij vlagen ook een wat meer duistere, semi-apocalyptische ondertoon. De villa lijkt namelijk een duister verleden te hebben. Het feit dat de kikkers en padden gaandeweg de film het verlaten landhuis overnemen, illustreert dat de natuur in de regel razendsnel herstelt als wij mensen besluiten om ergens pas op de plaats te maken.

‘Garden Party’ is een innemend en esthetisch bekoorlijk juweeltje. De digitale animatie is van een zeer hoog niveau, terwijl het verhaaltje leuk en uiteindelijk zelfs best verrassend is. Een Oscarwaardige korte film die zeker niet gemist mag worden als je iets hebt met animatiefilms in het algemeen en dieren in het bijzonder.

Frank Heinen

Waardering: 4

Vanaf 21 februari t/m 12 maart 2018 is in 23 bioscoopzalen door heel Nederland een exclusief programma van ‘Oscar Nominated Short Films’ in de categorieën ‘Animatie’ en ‘Live-Action’ te zien, uitgebracht door ShortsTV.