Lucky (2017)

Recensie Lucky Cinemagazine Regie: John Carroll Lynch | 88 minuten | komedie, drama | Acteurs: Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston, Ed Begley Jr., Tom Skerritt, Beth Grant, James Darren, Barry Shabaka Henley, Yvonne Huff, Hugo Armstrong, Bertila Damas, Ana Mercedes, Sarah Cook, Amy Claire, Ulysses Olmedo, Mikey Kampmann, Otti Feder, Mouse, Pam Sparks

In een piepklein stadje in Arizona woont de 90-jarige Lucky. Het stadje ligt midden in de prairie, het is er bloedheet en ziet eruit alsof er kort geleden nog cowboys en paarden doorheen gingen. Het plaatsje heeft een diner, een paar kroegen en er zijn winkeltjes. Hoe Lucky echt heet weet niemand, maar iedereen weet hoe hij aan zijn naam komt: in de oorlog was hij kok op een schip, het veiligste baantje bij de marine. Lucky is geen vechtersbaas, al kan hij het niet laten om af en toe provocerend een sigaret te roken op plaatsen waar het niet mag.

In speelfilm ‘Lucky’ volgen we een paar dagen in het leven van deze krasse bejaarde. Die dagen kennen een zelfde ritme van opstaan, spelshows kijken, een kruiswoordpuzzeltje maken in de diner, boodschappen doen in het winkeltje en ’s avonds naar de kroeg. Daar treft hij zijn vrienden en verspreidt hij zijn levenswijsheden, existentialistisch met een boeddhistisch sausje.

Klinkt saai? Vergeet het maar. ‘Lucky’ is een soort ‘Paterson’ in de prairie. Net als in die parel van Jim Jarmusch kent ‘Lucky’ een laid-back ritme dat dicht tegen het natuurlijke levensritme van de mens zit. En net als ‘Paterson’ draait ‘Lucky’ vooral om ontmoetingen en gesprekken. Eenvoudige maar betekenisvolle gesprekken met zijn arts en met een oud-marinier die hij ontmoet in de diner. Bovendien gaat ‘Lucky’ over de schoonheid en de poëzie van het alledaagse.

Is dit concept al de moeite waard, de losse ingrediënten maken het alleen nog maar mooier. De beelden van het stadje en de omgeving, de geweldige muziek (niet alleen fraai maar ook toepasselijk, zoals wanneer Lucky in een dip zit en we Johnny Cash ‘I Can See a Darkness’ horen zingen) en de droge humor. En als bonus komen we eindelijk het verschil te weten tussen een turtle en een tortoise.

‘Lucky’ is bovenal de showcase én het hartverwarmend afscheid van de geweldige Harry Dean Stanton. De in 2017 overleden acteur voelt zich duidelijk als een vis in het water en maakt van Lucky een tegelijk eenvoudig en complex karakter. Een karakter dat afscheid neemt met een prachtige glimlach. De glimlach van een gelukkig mens.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 8 maart 2018
DVD-release: 13 juli 2018