Golden Earrings (1947)

Regie: Mitchell Leisen | 95 minuten | drama, avontuur, romantiek | Acteurs: Ray Milland, Marlène Dietrich, Murvyn Vye, Bruce Lester, Dennis Hoey, Quentin Reynolds, Reinhold Schünzel, Ivan Triesault, Hermine Sterler

Ondanks dat ze Duitsland al in de jaren dertig de rug had toegekeerd, wilde Marlène Dietrich graag in haar geboortestad Berlijn begraven worden. Maar toen ze 1992 was overleden, bleek dat niet zo eenvoudig te realiseren. Een enkeling had Dietrichs afkeuring van Duitsland ten tijde van het naziregime niet vergeven en probeerde haar terugkomst tegen te houden. Tevergeefs, de actrice vond uiteindelijk haar laatste rustplaats op het kerkhof van Berlin-Friedenau.

Niet alleen in het echte leven keerde Marlène Dietrich zich tegen het bewind van nationaal-socialisten. Ook op het witte doek is zij een aantal malen te zien als bestrijder van Hitler en de zijnen. Zo ook in ‘Golden Earrings’, een film uit 1947. Een Britse spion die in Duitsland op de vlucht is, stuit per ongeluk op zigeunerin Dietrich. De vrouw helpt hem te ontsnappen waardoor hij zijn missie kan voortzetten. En passant worden de twee, uiteraard, verliefd op elkaar.

Dietrich maakt haar reputatie als legendarische actrice in deze film meer dan waar. Ze laat zien dat die niet alleen te danken is aan uiterlijk voorkomen, dat hier verborgen is onder een onaantrekkelijke zigeuneruitrusting, maar evenzeer aan puik acteerwerk. Ook haar tegenspeler Ray Milland is goed op dreef als Britse gentleman die er moeite mee heeft zijn lot in de handen te leggen van een onbeschaafde vrouw.

Tot zover het goede nieuws. Want dat ‘Golden Earrings’ een aardige prent is, ligt enkel aan de acteerprestaties van de hoofdrolspelers. Een verhaal over spionnen in het hol van de leeuw belooft spanning en sensatie, maar de scriptschrijvers lijken hun best gedaan te hebben om alle suspense in de kiem te smoren. Wat overblijft is een niet geheel overtuigende liefdesgeschiedenis en incidentele komische situaties.

Dat is jammer want acteurs van dit kaliber verdienen meer. Eigenlijk heeft alleen een van de laatste scènes de spanning die het verdient. Spion Milland is op een bijeenkomst van nazi’s en moet een wetenschapper de formule voor een dodelijk gas ontfutselen. Maar dan is het al te laat om nog iets goed te maken van de voorgaande zeventig minuten.

‘Golden Earrings’ is daarom alleen geschikt voor de echte liefhebbers van Dietrich. Voor hen valt er volop te genieten, want de Duitse actrice is in deze film in topvorm. Fans van spionageverhalen kunnen hun heil beter elders zoeken. Van spanningsopbouw hebben de scriptschrijvers geen kaas gegeten.

Jeroen Savelkouls

Waardering: 2