Good Night, and Good Luck. (2005)

Regie: George Clooney | 93 minuten | drama, biografie | Acteurs: David Strathairn, Robert Downey Jr., Patricia Clarkson, George Clooney, Jeff Daniels, Frank Langella, Ray Wise, Tate Donovan, Matt Ross, Reed Diamond, Robert John Burke, Gtant Heslov, Rose Abdoo

De titel van de film, ‘Good Night, and Good Luck.’, is afkomstig van de slotzin waarmee Murrow altijd zijn tv-uitzendingen afsloot. Dit drama geheel in zwart-wit speelt zich nagenoeg volledig af in de televisiestudio’s van de Amerikaanse zender CBS tijdens de jaren 50. David Strathairn vertolkt op magnifieke manier de rol van Edward R. Murrow, de anchorman van het nieuwsprogramma “See it Now”. Samen met zijn producer Fred Friendly (George Clooney zelf) streeft hij naar serieuze en dieper gravende verslaggeving. De vlam gaat in de pan als Murrow de communistenjager senator Joseph McCarthy op de korrel neemt, die links en rechts mensen beschuldigt van communisme en het vormen veiligheidsrisico’s. Murrow en zijn team is zich bewust van de risico’s die zij nu nemen, maar nemen hun vak als journalist serieus.

Met deze film richt Clooney zijn pijlen op een belangwekkende periode uit de Amerikaanse tv-historie. Daarin is hij bijzonder geslaagd, de uitkomst is een sterke en boeiende film geworden. De vormgeving is zonder opsmuk, de regie is heel sober gehouden. De regisseur weet heel goed de sfeer en spanning van de toen bijna uitsluitend live uitzendingen vast te leggen met gebruikmaking van heerlijk nostalgische decors. Alles is zeer geloofwaardig, terwijl het gebruikmaken van de echte beelden van de publieke ‘verhoren’ door McCarthy een extra dimensie toevoegen. Door deze aanpak lijkt het soms alsof je naar een uiterst realistische documentaire kijkt. De dialogen zijn scherp en soms uiterst cynisch. Het machtsspel achter de schermen wordt met een prachtige analyse van de diverse wijzen waarop druk kan worden uitgeoefend zichtbaar gemaakt. Een prachtige schets van een tijdsbeeld. Daarnaast is op zeer natuurlijke wijze een aantal muzikale intermezzi ingebouwd waarin Dianne Reeves een paar zeer toepasselijke jazzy nummers zingt.

‘Good Night, and Good Luck.’ is een film van grote klasse, magistraal gespeeld.

Rob Veerman

Waardering: 4

Bioscooprelease: 23 februari 2006