Gooische vrouwen 2 (2014)

Regie: Will Koopman | 106 minuten | komedie, drama | Acteurs: Linda de Mol, Susan Visser, Lies Visschedijk, Tjitske Reidinga, Peter Paul Muller, Alex Klaasen, Leopold Witte, Beppie Melissen, Derek de Lint

Getooid in traditionele Afrikaanse klederdracht keert Claire terug naar Nederland, waar een warm onthaal wacht van haar Gooische vriendinnen. Na zich twee jaar in Burkina Faso te hebben ingezet voor ontwikkelingswerk is het voor de opeens vegetarische ex-advocate zeker weer wennen aan het exorbitante leven in ‘t Gooi. Alles lijkt in die twee jaar tijd bij het oude gebleven, maar schijn bedriegt.

Evert en Roelien fokken stamboom Labradors en op weg naar het afleveren betrappen ze Martin bij de nieuwe jonge eigenaresse van de pup. Voor de zoveelste keer gaat de echtgenoot van Cheryl Morero vreemd en Roelien laat het niet over haar kant gaan. Ze eist dat Martin het aan zijn vrouw opbiecht, anders neemt ze het recht in eigen hand. Ondertussen logeert Claire bij Cheryl en skypet onwennig met haar West-Afrikaanse vriend Komo. Ook neemt ze de tuin even onder handen en vervangt in model geknipte buxussen voor een biologische moestuin met exotische stekjes. Vlees eet ze niet en van de ooit zo stijlvolle, stijve raadsvrouw is niet veel meer over. Anouk staat het hele tafereel gade. Ze is de maîtresse van een politicus. Haar positie als tweede viool maakt haar erg ongelukkig. Daarom stort ze zich maar op culinaire bevrediging.

Onder druk van Roelien houdt Martin woord en biecht op dat hij vreemd gaat. Maar ditmaal is hij echt verliefd op het twintig jaar jongere model en hij voegt woord bij daad en verlaat de villa in ‘t Gooi. Cheryl blijft gebroken met hun zoon Remi achter, maar het verdriet zet zich al snel om in rancune. Ze oppert om haar overspelige man kaal te plukken en Claire moet haar daarbij helpen. Maar die ziet er op haar beurt niet meer uit als de keiharde advocate van toen, dus ze krijgt een makeover. Claire van Kampen is weer back in business en neemt gelijk maar even een dozijn oesters om het te vieren. Het is even slikken voor Komo als ze elkaar weer zien op Schiphol, want zo heeft hij haar nog nooit gezien. Zou hun relatie de cultuurshock overleven?

Terwijl het huwelijk van de Morero’s op de klippen dreigt te lopen, wordt er een nieuwe verbond gesmeed tussen Evert en Roelien. Ze trouwen, maar wat de mooiste dag van hun leven zou worden, eindigt noodlottig. Kunnen de vriendinnen het nog opbrengen om elkaar te steunen in deze moeilijke tijd of is er gewoon teveel gebeurd?

De tv serie “Gooische vrouwen” was met haar vijf seizoenen een gigantisch succes en de Nederlandse antwoord op “Desperate Housewives” werd massaal bekeken. Regisseuse Will Koopman (‘De Verbouwing,’ “Divorce”) maakte in 2011 met ‘Gooische Vrouwen’ een overbodige productie die op weinig bevredigende wijze voortborduurde op de afgeronde tv serie.

Maar met  ‘Gooische vrouwen 2’ creëert ze een meer gerijpte en plezierig melodramatische speelfilm. De humor die zo typerend was voor de serie is hervonden en ditmaal speelt Will meer in op de tragiek van oud worden. Een geslaagde film met een lach, Amsterdamse snik, Gooische “R” en een traan.

Lisette van der Meij

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 december 2014
VOD-release: 4 mei 2015
DVD- en blu-ray-release: 4 mei 2015